Festival u Sarajevu
0

Kraljica i kralj otvorili "Sedmicu bosanskih kraljeva"

FENA
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Premijernom projekcijom filma "Tragovima bosanskog kraljevstva", rađenog u produkciji španske TV Sevilla, danas je u Sarajevu uz prigodnu svečanost te promenadu "kraljevske svite" otvoren Festival "Sedmica bosanskih kraljeva", koji će trajati do 5. jula.

Goste su u Domu Oružanih snaga BiH dočekivali "kraljevi podanici" obučeni u srednjovjekovnu nošnju, a organizirana je i promocija srednjovjekovnih zanata te izrade spisa.

Festival će narednih sedam dana u deset bh. gradova - Kaknju, Varešu, Visokom, Zenici, Maglaju, Tešnju, Fojnici, Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu ponuditi niz zanimljivih sadržaja.

Bit će tu takmičenje za najboljeg turističkog vodiča, turniri u srednjovjekovnim sportovima, izbor najboljih srednjovjekovnih menija, oživljavanje starih zanata i drugi zanimljivi događaji.

Organizator je Fondacija "Mozaik" koja je Festival realizirala uz podršku Evropske unije.

Izvršna direktorica Fondacije "Mozaik" Vesna Bajšanski-Agić istaknula je na svečanosti otvaranja da je ovaj festival kruna trogodišnjeg projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva", koji je realiziran u saradnji sa deset općina u BiH. Osnovni je cilj promovirati turistički dragulj BiH, koji je potpuno neupotrijebljen.

"Željeli smo ovim projektom našu slavnu povijest i kulturnohistorijsko naslijeđe koje se veže s kraljevima i kraljicama iz srednjovjekovnog perioda približiti građanima BiH, regiona i šire. Na festival smo doveli kralja i kraljicu sa njihovom svitom da nas podsjete ko smo to mi i odakle vučemo korijene, te da podsjetimo koliko su naši potencijali neiskorišteni", kazala je ona.

Projektom je tokom tri godine realizirana rekonstrukcija spomenika kulture, razvoj turističke infrastrukture, otvoreni i opremljeni info pultovi, postavljene prodavnice suvenira te etnografske kolekcije.