{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kraljica i kralj otvorili "Sedmicu bosanskih kraljeva"

F
29.6.2010. u 15:56
0
25
Kraljica i kralj otvorili "Sedmicu bosanskih kraljeva"
0
Premijernom projekcijom filma "Tragovima bosanskog kraljevstva", rađenog u produkciji španske TV Sevilla, danas je u Sarajevu uz prigodnu svečanost te promenadu "kraljevske svite" otvoren Festival "Sedmica bosanskih kraljeva", koji će trajati do 5. jula.
Goste su u Domu Oružanih snaga BiH dočekivali "kraljevi podanici" obučeni u srednjovjekovnu nošnju, a organizirana je i promocija srednjovjekovnih zanata te izrade spisa.

Festival će narednih sedam dana u deset bh. gradova - Kaknju, Varešu, Visokom, Zenici, Maglaju, Tešnju, Fojnici, Travniku, Donjem Vakufu i Jajcu ponuditi niz zanimljivih sadržaja.

Bit će tu takmičenje za najboljeg turističkog vodiča, turniri u srednjovjekovnim sportovima, izbor najboljih srednjovjekovnih menija, oživljavanje starih zanata i drugi zanimljivi događaji.

Organizator je Fondacija "Mozaik" koja je Festival realizirala uz podršku Evropske unije.

Izvršna direktorica Fondacije "Mozaik" Vesna Bajšanski-Agić istaknula je na svečanosti otvaranja da je ovaj festival kruna trogodišnjeg projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva", koji je realiziran u saradnji sa deset općina u BiH. Osnovni je cilj promovirati turistički dragulj BiH, koji je potpuno neupotrijebljen.

"Željeli smo ovim projektom našu slavnu povijest i kulturnohistorijsko naslijeđe koje se veže s kraljevima i kraljicama iz srednjovjekovnog perioda približiti građanima BiH, regiona i šire. Na festival smo doveli kralja i kraljicu sa njihovom svitom da nas podsjete ko smo to mi i odakle vučemo korijene, te da podsjetimo koliko su naši potencijali neiskorišteni", kazala je ona.

Projektom je tokom tri godine realizirana rekonstrukcija spomenika kulture, razvoj turističke infrastrukture, otvoreni i opremljeni info pultovi, postavljene prodavnice suvenira te etnografske kolekcije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: