Uz dobrodošlicu i gozbu
0

FOTO / Kraljevska svita obišla Prusac i Travnik

Sarajevo-x.com
Trećeg dana Festivala "Sedmica bosanskih kraljeva" kraljevska svita se zaustavila u Pruscu. Kralj, kraljica i dvorjani su predvodili brojne posjetioce prilikom obilaska srednjovjekovne Bijele tvrđave. Uz koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla "Modus Vivendi", prisutni su uživali u postavci izložbe "Bosna u vrijeme Kulina bana".

Potom se svita uputila u Travnik, gdje su ih dočekali vodiči i poveli u obilazak grada od Trga grada Leipziga do Plave vode. Posjeta Zavičajnom muzeju u Travniku i obilazak rodne kuće Ive Andrića je oduševila kralja i kraljicu. Dok je kraljevski kušač posebno uživao u srednjovjekovnoj gozbi pripremljenoj za svitu u restoranu "Divan", na tvrđavi Stari grad su se okupili građani Travnika i brojni gosti.

Riječi dobrodošlice su uputili turistički vodiči: "Kralju naš dobri, kraljice naša vrla, dobro došli u srednjovjekovnu tvrđavu Stari grad što je prije pet stoljeća izgradiše vaši prethodnici, kraljevi bosanski! Bit ćemo vaši vodiči i pratnja kroz tvrđavu i pokazat ćemo vam šta se danas u Starom gradu i u Travniku može vidjeti, čuti, okusiti".

Kralj i kraljica su na poklon dobili po goluba u kavezu ispred Udruženja za zaštitu i uzgoj sitnih životinja "Sead Bradić Tulika", te po jednog psa tornjaka ispred Kinološkog kluba "Tornjak".

"Još od doba ilirskih plemena planina Vlašić postojbina je neustrašivog pastirskog psa tornjaka, sviklog na borbe s vukovima. Neka vam ovi psi tornjaci budu pratnja i zaštita od svakovrsnih lupeža i sjecikesa dok obilazite Kraljevstvo bosansko", rečeno je.

Nakon toga je upriličeno svečano otvaranje srednjovjekovnog trgovišta "Garbun", gdje su svoje proizvode izložili i kovač novca, gradska pisarica, tkalja... Prilikom otvaranja trgovišta, s pregamenta je pročitana povelja Stjepana Vukčića-Kosače "Prostih i blagoslovih".

Kraljevska svita će u petak, 2. jula 2010. godine u 16:00 sati posjetiti Fojnicu, gdje je pripremljen interesantan program za sve koji odluče taj dan krenuti u uzbudljivu avanturu tragovima bosanskog kraljevstva.