Razmatrat će se na sjednici
0

Krajina: Nije postignut dogovor na Kolegiju Predstavničkog doma

FENA
Ante Krajina
Ante Krajina
Nakon održanog sastanka Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u proširenom sastavu, federalni ministar finansija Ante Krajina kazao je da se nije uspio postići konsenzus zbog čega će se rasprava o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uslovima nastaviti na sjednici Predstavničkog doma.

"U vezi tog prijedloga zakona imaju dva gledišta načina izlaska iz ove situacije. Jedan je izglasavanje ovog zakona, a drugi je donošenje odluke o određenom rješavanju problema koji će dati rješenje. To su dvije opcije sa Kolegija, a koje će biti aktuelne u nastavku današnje sjednice", rekao je Krajina.

Podsjetio je da je Vlada FBiH sa MMF-om imala sastanak na kojem je federalni premijer Nermin Nikšić sa predstavnicima MMF-a usaglasio sadržaj zakona o povoljnijem penzionisanju.

"To je faktički usaglašen tekst i sada predstoji "poliranje tog zakona“, što znači određivanje terminoloških pojašnjenja. Oni su rekli da će se ovim zakonom svakako, na federalnom nivou riješiti pravo ovih 1.500 ljudi. Pored njih moći će dobiti i riješiti svoja prava i bivši branitelji, koji su ostali na Zavodu za zapošljavanje, a blizu su penzije. Također, ratni vojni invalidi koji imaju fizička oštećenja, a na Zavodu su za zapošljavanje", objasnio je Krajina.

Ministar Krajina poručio je da treba naći rješenje po kojem bi se ovim ljudima riješio status, ali i nastavio stand-by aranžman sa MMF-om.