BiH
0

Vlada FBiH odbacila sve amandmane na Prijedlog zakona o penzionisanju branilaca

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac)
Vlada FBiH odbacila je sve amandmane podnesene na tekst predloženog zakona o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju branilaca tokom današnje vanredne sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta u Sarajevu.

Na sjednici, koja još traje, Dom naroda će se izjašnjavati o amandmanima ukoliko od njih ne odustanu prelagači, a potom i o zakonu u cjelini.

Na dnevnom redu ove sjednice je Prijedlog zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbramebenooslobodilačkog rata, čije je donošenje u Federaciji posljednji uvjet za isporuku naredne novčane tranše po "stand by" aranžmanu koji BiH ima s Međunarodnim monetarnim fondom.

Federalni premijer Nermin NIkšić pozvao je delegate da usvoje zakon. Ukoliko Federacija obavijesti sutra MMF da je ispunjen zadnji uvjet iz pisma namjere, Izvršni odbor MMF-a može 6. maja odlučiti o isporuci naredne tranše.

U slučaju da zakon ne bude donesen odnosno da izostane daljna tranša novca od MMF-a, uslijedit će teške fiskalne prilike u Federaciji i uštede u svim budžetskim stavkama za 31,44 posto, naveo je premijer Nikšić.