{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda FBiH: Na zakon o penzijama branilaca podneseni amandmani

F
18.4.2013. u 16:43
2
3
Dom naroda FBiH: Na zakon o penzijama branilaca podneseni amandmani
2
Na tekst Prijedloga zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata podneseno je više amandmana na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, posvećenoj isključivo tom zakonu.
U zgradi Parlamenta ubrzo će zasjedati Vlada FBiH, predlagač zakona, da bi se odredila o amandmanima.

U međuvremenu, na sjednici Doma delegatima su se obratili i predstavnici boračkih udruženja koja podržavaju zakon, kao i asocijacija branilaca čiji članovi se protive njegovom donošenju. Usvajanje zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca uvjet je za isplatu naredne novčane tranše od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po osnovu stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine s tom finansijskom institucijom.

Premijer FBiH Nermin Nikšić, pozivajući danas delegate da podrže zakon, naveo je da bi izostankom naredne tranše MMF-a, došla u pitanje fiskalna stabilnost Federacije.

"Indirektno, ugrozit ćemo i budžet države BiH, ali i Republike Srpske. Time bismo poslali poruku onima koji jedva čekaju da kažu kako je njima u BiH loše i da dokažu da ova zemlja ne može funkcionisati. Neusvajanje i ugrožavanje aranžmana direktno ugrožava penzionere, RVI, porodice šehida i poginulih boraca, neratne invalide, civilne žrtve rata, policiju, sudstvo, školstvo, zdravstvo, administraciju... Usvajanje zakona, pak, osigurava nastavak isplate penzija, naknada, plaća na dostignutom nivou i postepeno stvaranje pretpostavki za njihovo eventualno povećavanje", rekao je, između ostalog, premijer.

Predloženi zakon je 15. aprila podržao većinom glasova Predstavnički dom. Da bi stupio na snagu, potrebna mu je i podrška Doma naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: