BiH
2

Dom naroda FBiH: Na zakon o penzijama branilaca podneseni amandmani

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na tekst Prijedloga zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata podneseno je više amandmana na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta, posvećenoj isključivo tom zakonu.

U zgradi Parlamenta ubrzo će zasjedati Vlada FBiH, predlagač zakona, da bi se odredila o amandmanima.

U međuvremenu, na sjednici Doma delegatima su se obratili i predstavnici boračkih udruženja koja podržavaju zakon, kao i asocijacija branilaca čiji članovi se protive njegovom donošenju. Usvajanje zakona o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca uvjet je za isplatu naredne novčane tranše od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) po osnovu stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine s tom finansijskom institucijom.

Premijer FBiH Nermin Nikšić, pozivajući danas delegate da podrže zakon, naveo je da bi izostankom naredne tranše MMF-a, došla u pitanje fiskalna stabilnost Federacije.

"Indirektno, ugrozit ćemo i budžet države BiH, ali i Republike Srpske. Time bismo poslali poruku onima koji jedva čekaju da kažu kako je njima u BiH loše i da dokažu da ova zemlja ne može funkcionisati. Neusvajanje i ugrožavanje aranžmana direktno ugrožava penzionere, RVI, porodice šehida i poginulih boraca, neratne invalide, civilne žrtve rata, policiju, sudstvo, školstvo, zdravstvo, administraciju... Usvajanje zakona, pak, osigurava nastavak isplate penzija, naknada, plaća na dostignutom nivou i postepeno stvaranje pretpostavki za njihovo eventualno povećavanje", rekao je, između ostalog, premijer.

Predloženi zakon je 15. aprila podržao većinom glasova Predstavnički dom. Da bi stupio na snagu, potrebna mu je i podrška Doma naroda.