{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Krajina: Smanjenje penzija i plaća nije isključeno, ali ne moramo sve gledati crno

28.3.2013. u 20:11
145
71
Krajina: Smanjenje penzija i plaća nije isključeno, ali ne moramo sve gledati crno
145
Krajina: Smanjenje penzija i plaća nije isključeno, ali ne moramo sve gledati crno
Ante Krajina
Nakon što je Parlament Federacije BiH propustio danas usvojiti Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, došao je u pitanje kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, čime bi Federacija mogla ostati "kratka" 300 miliona maraka.
Ipak, federalni ministar finansija Ante Krajina u razgovoru za Federalnu televiziju ističe kako smatra da aranžman sa MMF-om nije doživio krah, već je samo prolongiran.

"Likvidnost Federacije ovim jeste ugrožena, ali još uvijek ima vremena da se stvari poprave. Danas je na Parlamentu donesen zaključak u kome je istaknuto da je sadašnji Prijedlog zakona manjkav, te da je potrebno da se svi uključe kako bi te manjkavosti bile otklonjene i bio donijet poboljšan tekst. Tako bismo već za 15-20 dana mogli usvojiti ovaj Prijedlog, čime bi aranžman sa MMF-om bio nastavljen", naveo je Krajina.

Međutim, ukoliko do toga ne dođe, bit će neophodno ići u rebalans budžeta, što bi u konačnici dovelo do smanjenja svih stavki u budžetu za 30 i više posto. To praktično znači da bi u tom iznosu bile smanjene i invalidnine, penzije, plaće..., što bi vjerovatno vodilo ka socijalnom buntu.

"Naravno, nije isključen ni takav scenario, ali ipak sačekajmo da vidimo šta će se dešavati. Ima puno boljih i veselijih boja od crne, ne moramo gledati sve crno", zaključio je Krajina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: