Ugrožen aranžman sa MMF-om
145

Krajina: Smanjenje penzija i plaća nije isključeno, ali ne moramo sve gledati crno

Piše: N. J.
Ante Krajina
Ante Krajina
Nakon što je Parlament Federacije BiH propustio danas usvojiti Prijedlog zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, došao je u pitanje kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, čime bi Federacija mogla ostati "kratka" 300 miliona maraka.

Ipak, federalni ministar finansija Ante Krajina u razgovoru za Federalnu televiziju ističe kako smatra da aranžman sa MMF-om nije doživio krah, već je samo prolongiran.

"Likvidnost Federacije ovim jeste ugrožena, ali još uvijek ima vremena da se stvari poprave. Danas je na Parlamentu donesen zaključak u kome je istaknuto da je sadašnji Prijedlog zakona manjkav, te da je potrebno da se svi uključe kako bi te manjkavosti bile otklonjene i bio donijet poboljšan tekst. Tako bismo već za 15-20 dana mogli usvojiti ovaj Prijedlog, čime bi aranžman sa MMF-om bio nastavljen", naveo je Krajina.

Međutim, ukoliko do toga ne dođe, bit će neophodno ići u rebalans budžeta, što bi u konačnici dovelo do smanjenja svih stavki u budžetu za 30 i više posto. To praktično znači da bi u tom iznosu bile smanjene i invalidnine, penzije, plaće..., što bi vjerovatno vodilo ka socijalnom buntu.

"Naravno, nije isključen ni takav scenario, ali ipak sačekajmo da vidimo šta će se dešavati. Ima puno boljih i veselijih boja od crne, ne moramo gledati sve crno", zaključio je Krajina.