BiH
3

Krajina: Možemo ostati bez 298 miliona KM planiranih u budžetu?

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Dok se ne usvoji sveobuhvatni zakon o povoljnijem penzioniranju vojnika i boračke populacije nema nove tranše kredita od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavio je za Fenu ministar finansija u Vladi FBiH Ante Krajina.

"To znači da ove godine Bosna i Hercegovina neće dobiti 240 miliona KM i još 58 miliona KM od Evropske komisije što je planirano u budžetu. Svako može zaključiti šta to znači za budžet ako ne bude ovih sredstava. Država BiH ništa ne dobija od MMF-a, jer sva kreditna sredstva idu entitetima, ali samo država može podići kredit", precizirao je ministar Krajina.

Upozorio je da ako se ne usvoji sveobuhvatni zakon za vojnike i braniteljsku populaciju neće više biti nijedne tranše ni za Federaciju BiH, niti za Republiku Srpsku.

"Tek kada usvojimo zakon i podnesemo izvještaj Odboru direktora MMF-a možemo se nadati sljedećoj tranši. Dakle, dok se to ne uradi sve stoji", izjavio je ministar Krajina.

Usvajanje zakona o penzioniranim vojnicima i pripadnicima boračke populacije u Parlamentu FBiH otvara mogućnost da Izvršni odbor MMF-a uzme u razmatranje drugi pregled po stand-by aranžmanu i po zaključenju pregleda doznači narednu tranšu u iznosu od 39,2 miliona eura.