BiH
6

Tihi: Bez novca MMF-a situacija u BiH bi bila katastrofalna

FENA
Boris Tihi
Boris Tihi
Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu akademik Boris Tihi izjavio je da Bosna i Hercegovina, nažalost, ne može bez Međunarodnog monetarnog fonda i da nije poput Slovenije koja je zahvalila MMF-u.

"Ono što radi MMF radi u interesu svojih investitora najrazvijenijih zemalja i njegove preporuke su nama teške za implementaciju", izjavio je Agenciji Fena profesor Tihi istaknuvši, međutim, da se u BiH mora prihvatiti ono što se traži od BiH jer da nema novca MMF-a situacija u zemlji bi bila katastrofalna.

Profesor Tihi naglašava da je jako teško procijeniti koliko će još godina BiH biti ovisna od kreditnih aranžmana s MMF-om upozorivši također da će iduća, 2014. godina biti najkritičnija kada će BiH morati izmiriti obaveze prema MMF-u a neće moći sigurno to uraditi.

Tihi navodi da će rješenje biti pravljenje novog stand-by aranžmana s tom međunarodnom finansijskom institucijom, koji će, međutim, za BiH biti još nepovoljniji.

BiH očekuje isplatu sljedeće tranše iz stand-by aranžmana BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) od oko 78 miliona KM u maju, nakon što je Parlament Federacije BiH usvojio zakon o povoljnijem penzioniranju boračkih populacija.

Prethodno će Izvršni odbor MMF-a razmotriti pismo namjere koje trebaju potpisati Federacija BiH i Republika Srpska, nakon čega bi trebala biti odobrena sljedeća tranša iz kreditnog aranžmana s MMF-om koji je odobren u septembru prošle godine u iznosu oko 800 miliona KM.

Novac od stand-by aranžmana s MMF-om namijenjen je za podršku budžetima entiteta i raspodjeljuje se u omjeru dvije trećine za Federaciju BiH i jedna trećina za Republiku Srpsku.