"MMF je strpljiv"
0

Nikšić: Slijede rebalans budžeta i uštede; Osmanović: Od Vlade tražimo pravičniji zakon

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nakon što je Zastupnički dom FBiH odbio usvajanje Prijedloga zakona o povoljnijem penzioniranju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata po hitnoj proceduri, premijer FBiH Nermin Nikšić je novinarima kazao da je sada na Vladi obaveza da razmišlja kako izaći iz problema i o tome gdje se može uštedjeti.

"Moramo sada praviti rebalans budžeta u kojem ćemo predvidjeti najmanje 300 miliona prihoda manje. Nadam se da ćemo uspjeti do 12. aprila proći kroz ovaj prijedlog zakona i da će se zastupnici uvjeriti da je vrlo teško ispoštovati sve, budući da su potpuno dijametralno suprotni stavovi predstavnika boračkih udruženja. Svako misli da je on taj za koga treba biti napravljen zakon i budžet. Razumijem one kojima se smanjuju penzije, ali uz ovakvo stanje kakvo je danas, može se desiti da uopće ne dobiju dvije-tri penzije", kazao je, između ostalog, premijer.

Ministar finansija Ante Krajina je kazao da je sam aranžman sa MMF-om na čekanju i ukoliko FBiH ispuni uvjete on će biti nastavljen.

"Ako nema stand-by aranžmana, onda je sigurno da nema sredstava od MMF-a planiranih za ovu godinu i najneposrednije uzročno-posljedično vezano za to je da nema ni sredstava od Evropske komisije u iznosu od 58,7 miliona KM. Što se tiče rebalansa, Zakon je propisao obavezu da se, ukoliko se prihodi ne ostvaruju po dinamici, moraju prilagoditi rashodi", kazao je Krajina.

O tome ko će zakazati sjednicu Vlade na kojoj će biti riječi o rebalansu budžeta nije bilo konkretnog odgovora, ali Krajina je kazao da izražava nadu da će kriza u Vladi biti prevaziđena.

"Rashodi će se morati smanjivati, to je jednostavno tako, nema tu filozofije", dodao je Krajina te potvrdio navode da je, ukoliko ne bude stand-by aranžmana, moguće smanjivanje kreditnog rejtinga FBiH.

Što se tiče samih rokova koji su postavljeni kada je u pitanju MMF, Krajina je pojasnio da se spominje datum 31. mart, te da bi u slučaju ispunjavanja zahtjeva odmah početkom aprila otišao izvještaj odboru direktora te međunarodne organizacije.

"Oni imaju svoje procedure. Da bi neka tačka bila na dnevnom redu, ona mora minimalno 14 dana prije sjednice biti kandidirana, prema tome, razmišljam u tom pravcu da ćemo dobiti još malo vremena da riješimo ove stvari, ali dok god ih ne riješimo nema tranše od MMF-a i Evropske komisije. Mi smo na čekanju. MMF nije nestrpljiv, njima je skoro svejedno kako ćemo se mi ponašati, ali naš je motiv i zadatak da imamo fiskalnu stabilnost", rekao je Krajina.

U SDA smatraju da nikakvi rokovi, kada je u pitanju MMF, nisu probijeni te da je parlament danas pokazao mnogo veću ozbiljnost nego Vlada FBiH.

"Nije tačno da će se išta negativno dogoditi. Vlada je sada u obavezi da sačini novi prijedlog zakona koji će biti dosta pravičniji i koji će na efikasniji i sigurniji način riješiti ovu oblast. Mi danas nismo dopustili da se donese zakon po hitnom postupku koji ugrožava Penzioni fond. Direktor Penzionog fonda je jasno naglasio da ovakav zakon može ugroziti fond. Vlada je došla sa zakonom, a nije spominjala nikakav podatak o tome koliko će novih ljudi sa penzijama po povoljnijim uvjetima biti uvršteno u prava po osnovi ovog zakona. Tražimo odgovorniji pristup Vlade i da se dođe do pravičnijeg zakona za sve boračke populacije koje su sada posvađane zbog ovog Prijedloga zakona. Izjava premijera da će doći do rebalansa budžeta samo zbog ovoga nije tačna, zato što će Vlada za nekoliko dana doći sa novim zakonom", kazao je Ismet Osmanović, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu.