vijesti
2

Škaljić: Bez tranše MMF-a slijedi smanjenje budžetske potrošnje od 40 posto

FENA
Fehim Škaljić (Foto: Klix.ba)
Fehim Škaljić (Foto: Klix.ba)
Sve što ima smisla mora biti u okviru normi i institucija, a kada se izađe iz toga prave se greške.

Ovo je novinarima u Sarajevu kazao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić upitan da prokomentira aktualno stanje u FBiH.

Škaljić je podsjetio da u svim procesima Parlament ima ključnu ulogu.

"Pogrešno je iz Parlamenta izmještati odlučivanje. U zadnjih 15 godina Parlament je na margini zbivanja u FBiH i pretvorio se u mjesto gdje se samo potvrđuje ono što politike odluče. U ovom periodu Parlament nije bio mjesto dijaloga politike, stručne javnosti i civilnog društva. Sve ovo se sada reflektira na način da odluke Parlamenta nisu važeće, da se na sjednice Parlamenta ne udostoje doći predstavnici izvršne vlasti i sve je pomalo gubljenje vremene koje za FBiH, ali i za BiH porazno. Gubimo priključak na evroatlantskom putu, a usložnjavaju se ekonomsko-socijalne prilike", objasnio je Škaljić.

Izlaz, dodao je, nije u tranšama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), iako se u javnosti stvara takav dojam.

"Stand-by aranžman s MMF-om je trebao biti svojevrsni bajpas da se spasi potrošeno vrijeme i da se dobije "malo zraka" u procesu privlačenja novih investicija i razvoja ekonomije", istakao je Škaljić.

Kada je u pitanju usvajanje jedinstvenog zakona o povoljnijem penzioniranju u FBiH, Škaljić je kazao da je obavijestio kolege da naredna sjednica Doma treba biti održana do 12. aprila.

"Uputio sam pismo da se pripreme za sjednicu do ovog datuma, a danas ću imati i razgovor s premijerom FBiH Nerminom Nikšićem", kazao je.

Ukoliko ne dođe do usvajanja zakona, a samim tim izostane i tranša MMF-a, Škaljić pojašnjava da će neminovno doći do rebalansa budžeta i smanjenja budžetske potrošnje za gotovo 40 posto.

"Moramo biti svjesni činjenice da će u ovom slučaju trpjeti svi, a pritom ćemo poslati jednu negativnu poruku iz FBiH", smatra Škaljić.

Kategoričan je da Vlada FBiH mora pronaći alternativna rješenja, ukoliko želi da izbjegne građanski bunt.

"Građanima pripada pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo. Vidimo iz primjera ostalih demokratskih društava da građani imaju snagu da naprave pozitivne promjene", zaključio je Škaljić.