{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ante Krajina: Bevanda je potpisao, isplatili smo plaće federalnim organima

A
25.4.2013. u 15:59
6
10
Ante Krajina: Bevanda je potpisao, isplatili smo plaće federalnim organima
6
Ante Krajina: Bevanda je potpisao, isplatili smo plaće federalnim organima
Foto: Klix.ba
Nakon 15 dana kašnjenja, danas su isplaćene plaće korisnicima federalnog budžeta, odnosno u svim federalnim organima uprave, potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) federalni ministar finansija Ante Krajina.
"Danas smo riješili pitanje isplata plata federalnim organima. Plaće idu sa zakašnjenjem, ali isplaćene su. Sakupili smo pare. Danas su izvršeni nalozi, dato je sve na banke. Oni koji imaju račune u istim bankama imat će danas novac na računima, a oni koji nemaju račune u tim bankama, novac će na raspolaganju imati sutra", rekao je za agenciju Anadolija ministar Krajina.

Na pitanje kako će u budućnosti biti servisirane obaveze prema korisnicima federalnog budžeta, Krajina je odgovorio narodnom izrekom - "novi dan, nova nafaka".

"Samo je budali sve ravno do mora, samo je budali voda do koljena. Situacija je sigurno ozbiljna. Normalno da sve ovo zabrinjava normalnog i odgovornog čovjeka", dodao je.

Krajina je za agenciju Anadolija otkrio da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u međuvremenu potpisao dopunu Pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što je bio uvjet da BiH, to jeste entiteti, preuzmu treću tranšu kredita MMF.

"Bevanda je to blokirao dva dana. Što je najbitnije, potpisao je. Šta i kako je bilo, ne bih ja to komentirao. Meni je bitno da je to završilo. Deblokirana je tranša MMF-a koja je trebala biti isplaćena u trećem mjesecu. Ali, nama u svakom kvartalu, prije tranše koja treba doći, predstoji pregled Misije MMF. Dakle, jesmo li ispunili uvjete iz aranžmana. I onda ide nastavak. Ako nismo ispunili uvjete, opet će biti problema. Dakle, ne znači to da je sada do kraja 'otkačen' stand-by aranžman, nego je samo riješena tranša koja je trebala biti u trećem mjesecu ove godine", tvrdi Krajina.

Nadalje, Krajina je potvrdio da je situacija u Federaciji BiH "stvarno teška".

"U narednom mjesecu ćemo, vjerujem, imati bolju situaciju. Ja očekujem uvjete za nastavak stand-by aranžmana i dobit ćemo ovu prvu tranšu koju smo trebali dobiti još u trećem mjesecu. Ona će biti negdje u prvoj dekadi petog mjeseca. Prema tome očekujemo da bi u šestom mjesecu ove godine trebala biti dostupna sredstva planirana od Evropske komisije (EK). A onda bi trebalo biti i dividende. I prihodi se popravljaju u drugom i trećem kvartalu, takva je inače tradicija. Mislim da ćemo mi popraviti situaciju u FBiH što se tiče likvidnosti u proračunu", ocijenio je Krajina.

Nadalje, Krajina je naglasio da u cilju očuvanja fiskalne stabilnosti mora doći do odgovornijeg ponašanja izabranih dužnosnika, zakonodavnih i izvršnih čimbenika u vlasti.

"Morati će se ograničavati javna potrošnja, uvesti više odgovornosti u donošenje odluka i stvaranje reda", naglasio je federalni ministar finansija. Mogu li biti ugrožene penzije?

Upitan da li bi moglo doći i do kašnjenja i penzija, Krajina je odgovorio da to zavisi od punjenja fondova, odnosno broja zaposlenih i uplate doprinosa za njih.

"Ako bude problema s tim u vezi, onda je moguće da se to reflektira i na isplate penzija. Dakle, sve zavisi od broja zaposlenih kroz ubiranja prihoda", zaključio je Krajina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: