Test za sve
17

Koronavirus u BiH kao još jedna prilika za nacionalne sukobe ili društveno približavanje

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Bosna i Hercegovina je više od dvije decenije država i društvo koje plovi od krize do krize. Pred moguće širenje koronavirusa kod nas, pitanje koje se nameće je da li će se to iskoristiti kao još jedna tema za daljnje sukobe i blokade ili će dovesti do društvenog približavanja kao kad smo bili pogođeni poplavama.

Građani, a posebno hroničari društvenih zbivanja, često su upozoravali da su kod nas samo krize stalne i da se sve koristi za generiranje političkih konflikata i trvljenja kojima je cilj zadržati "status quo".

Cinici će reći da je koronavirus već uzeo prve žrtve kod nas. Otkazan je Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) koji je ovog vikenda trebao da analizira uzroke i posljedice afere "Asim".

Koronavirus kod nas, srećom, još nije uzeo maha, a pola sata prije te odgode Islamska zajednica obavijestila je javnost da će se džuma namaz tog petka održavati bez restrikcija, pa se postavlja pitanje da li je SDA iskoristila svjetski fenomen da prolongira vlastiti skup i utiša javnost poslije skandala koji ju je značajno potresao.

Opet, širenje koronavirusa u okolnim zemljama, obim broja zaraženih u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, cijeli haos u Italiji, s pravom sugeriraju da će i kod nas broj zaraženih skočiti s trenutnih petero. Ta situacija će dodatno staviti pod znak pitanja naš zdravstveni sistem, ali i biti test za političke zvaničnike.

Koronavirus u Evropi je već iskoristila politička desnica za kritiku vlasti te širenje ksenofobnih i antimigrantskih poruka. Tako je italijanski populista Matteo Salvini ustrvrdio da je tamošnja vlada potcijenila koronavirus, a za njegovo širenje optužio migrante iz afričkih zemalja.

"Dopustiti migrantima da slete iz Afrike, gdje je potvrđena prisutnost virusa, neodgovorno je", kazao je Salvini, bez obzira na to što još niko zvanično nije u tom slučaju ni približno povezao uzrok i posljedicu.

Znajući kako su Salvini, kao i njegov kolega mađarski premijer Viktor Orban, uzori nekih domaćih političara, logično je pobojati se da će i oni iskoristiti tu matricu, posebno kad je poznato da se to uspješno koristilo i još uvijek koristi u problemu s migrantima.

Ipak, velike poplave iz maja 2014. godine daju nadu da se kod velikih nedaća i općih problema znaju zakopati "ratne sjekire" i svi znaju kliknuti na ispravan način.