U Francuskoj nepoželjne zbog rizika
0

Kontracepcijske pilule Diane 35 neće biti povučene s tržišta BiH

Piše: Adisa Pobrić
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuska agencija za sigurnost lijekova odlučila je sa tržišta ove zemlje povući kontracepcijske pilule Diane 35 nakon što je otkriveno da su četiri smrtna slučaja povezana s njihovim korištenjem. Pilula čiji je proizvođač firma Bayer ostaje dostupna ženama u Bosni i Hercegovini, a iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva naše zemlje poručuju da će pratiti sigurnost primjene lijeka i o svim novim informacijama javnost blagovremeno obavijestiti.

Tablete se povezuju sa krvnim ugrušcima od kojih su umrle četiri žene u periodu od 1987. godine, od kada su na tržištu, do danas.

Lijek je vrlo popularan pa ga se može kupiti u 135 zemalja svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH su naglasili da je kod nas lijek odobren za liječenje simptoma androgenizacije kod žena i akni uzrokovanih tim hormonskim poremećajem.

Androgenizacija kod žena znači javljanje sekundarnih muških spolnih karakteristika, kao što su pojačana dlakavost ili muški tip gubitka kose. Androgenizacija se kod žena često javlja u sklopu sindroma policističnih jajnika, što je praćeno poremećajem ovulacije. Sindrom policističnih jajnika često je povezan s brojnim drugim poremećajima u organizmu, što uključuje i povećanu sklonost zgrušavanju krvi i nastanku krvnih ugrušaka.

"Naglašavamo da lijek Diane 35 obložene tablete nije odobren za primjenu kao oralni kontraceptiv, nego isključivo za liječenje simptoma androgenizacije kod žena, što se obično javlja u sklopu sindroma policističnih jajnika", ističu iz Agencije.

Kako im dosad nije prijavljen nijedan slučaj neželjenih dejstava ni neočekivanih reakcija pacijenata koji koriste Diane 35, ovaj lijek ostaje dostupan na našem tržištu, a ALMBiH će nastaviti da prati sigurnost primjene ovog lijeka, kao i preporuke Evropske agencije za lijekove.

U Bosni i Hercegovini važeću dozvolu za stavljanje lijeka u promet ima i lijek Bellune 35 obložene tablete, koji ima iste aktivne supstance u istoj količini kao i lijek Diane 35.