{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Diklofenak neće biti povučen iz upotrebe u BiH

S
18.2.2013. u 15:00
0
3
Diklofenak neće biti povučen iz upotrebe u BiH
0
Diklofenak neće biti povučen iz upotrebe u BiH
Direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša rekla je da lijek Diklofenak neće biti povučen iz upotrebe sa tržišta BiH.
Grubiša je Srni izjavila da je ovaj lijek već dugo prisutan u BiH i da nije bilo prijava njegovih neželjenih dejstava.

"Lijek neće biti povučen iz upotrebe, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH postupit će prema preporukama Evropske agencije za lijekove (EMA). Ukoliko bude potrebno, dopunit će postojeće podatke za upotrebu ovog lijeka s obzirom na kardiovaskularni rizik", rekla je Grubiša.

Ona je napomenula da se Diklofenak koristi za ublažavanje bolova i upala širokog spektra, uključujući atritis i akutna mišićnoskeletna oboljenja, ali studije dosljedno pokazuju mali porast rizika kod diklofenaka za digestivni trakt, kardiovaskularni sistem, kao i promjene na koži.

Grubiša je dodala da je svaki lijek, pa i Diklofenak, efikasan i bezbjedan u okviru propisanih indikacija, kontarindikacija, mjera opreza i upozorenja u uputstvu, čega se treba pridržavati.

Britanski stručnjaci zatražili su ranije svjetsku zabranu upotrebe ovog antireumatika, jer navodno povećava rizik od infarkta i šloga za 50 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: