{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijekovi u BiH su sigurni, oprezno pri kupovini putem interneta

S
5.3.2013. u 09:01
0
3
Lijekovi u BiH su sigurni, oprezno pri kupovini putem interneta
0
Lijekovi u BiH su sigurni, oprezno pri kupovini putem interneta
Foto: Ilustracija
Građani ne treba da se plaše zbog čestih povlačenja iz prodaje nekih lijekova, jer u BiH do sada nisu prijavljivani neželjeni efekti tih lijekova, izjavila je direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša.
"Građani samo treba da se strogo pridržavaju uputstva svog ljekara, da uzimaju lijekove onako kako im propiše i ne treba da se plaše neželjenih efekata", poručila je Grubiša.

Ona je za Nezavisne novine rekla da veliki problem predstavlja prodaja lijekova putem interneta, kojoj je nemoguće stati ukraj, a posebno je prisutna prodaja preparata za mršavljenje, za seksualnu disfunkciju ili nekih hormonalnih sredstava, koji su veoma opasni.

"Diklofenak neće biti povučen sa tržišta BiH, jer se govori o očekivanom neželjenom dejstvu, što znači da se to dejstvo nalazi u uputstvu za upotrebu. Svaki lijek, pa i diklofenak, efikasan je i siguran u okviru propisanih indikacija, kontraindikacija, mjera opreza i upozorenja u uputstvu, čega se treba pridržavati", napomenula je Grubiša.

Ona je pojasnila da Agencija dobija prijave neželjenih dejstava od ljekara i farmaceuta, te da je najčešće riječ o citostaticima, gdje su i očekivana neželjena dejstva, ili o tome da su kombinovana tri lijeka pa su se pojavile neželjene reakcije.

"Kada dobijemo te prijave, šaljemo ih u kolaborativni centar Svjetske zdravstvene organizacije za praćenje sigurne primjene lijekova. Oni onda procjenjuju da li će to neželjeno dejstvo biti stavljeno u uputstvo lijeka ili će lijek biti povučen sa tržišta. Ove godine imali smo 17 prijavljenih neželjenih efekata, ali su već poznati i očekivani", dodala je Grubiša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: