BiH
194

Kongres SBiH-a krajem mjeseca: Jerlagić i Hodžić kandidati za predsjednika SBiH

Klix.ba
Hodžić i Jerlagić
Hodžić i Jerlagić
Sinoć je u Sarajevu održana sjednica Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu na kojoj je odlučeno da će se Kongres SBiH-a održati 31. maja ove godine, potvrđeno je za Klix.ba u toj stranci.

Predsjedništvo stranke je konstatiralo da je Stranka za BiH "imala važnu ulogu u izgradnji i stabilizaciji države Bosne i Hercegovine", a njen prvi čovjek dr. Haris Silajdžić i "historijsku ulogu tokom agresije na našu državu".

Većina analitičara i kritičara, konstatirano je na Predsjedništvu SBiH-a, slažu se da je karizmatične lidere poput Silajdžića teško zamijeniti na političkoj sceni, a pogotovo unutar same stranke.

Inače, nakon općih izbora 2010. godine Amer Jerlagić je dobio ovlasti od aktuelnog predsjednika Silajdžića da vodi stranku i još uvijek vrši tu dužnost.

Kako saznajemo, pored Jerlagića kandidat za dužnost predsjednika SBiH-a bit će i Sejfudin Hodžić bivši savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za vanjsku politiku.

Amer Jerlagić je rođen 1967. godine u Livnu. Diplomirani je elektroinžinjer, a većinu radnog vijeka proveo je u Elektroprivredi BiH. Od 2008. do 2011. godine obavljao je funkciju generalnog direktora. Od 2011. godine do danas obavlja funkciju predsjednika Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Bio je pripadnik Armije BiH i jedan od najmlađih oficira 4. Korpusa AR BiH.

Sejfudin Hodžić jer rođen 1972. godine u Zvorniku. Poslijeratnih 10 godina proveo je u Londonu gdje je završio studije i radio kao bankar u Lloyd's banci. Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu od 2006. do 2010. godine bio je savjetnik za vanjsku politiku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Harisa Silajdžića. Za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je u Zvorniku i Cerskoj, nakon čega prelazi u Tuzlu.

Uskoro se očekuje da oba kandidata članstvu stranke i javnosti predstave svoje poglede na buduću ulogu i aktivnosti stranke.