BiH
257

Amer Jerlagić izabran za predsjednika Stranke za BiH

Piše: E. G.
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Na danas održanom Vanrednom kongresu Stranke za Bosnu i Hercegovinu, dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika SBiH-a, Amer Jerlagić, izabran je za novog predsjednika stranke.
Amer Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Glasanju su pristupila 423 delegata, a Jerlagić je dobio 281 glas. Njegov protukandidat Sejfudin Hodžić je dobio 142 glasa delegata na današnjem Kongresu.

Podsjetimo, Jerlagić je od 2011. godine bio vršilac dužnosti predsjednika Stranke za BiH, kada je dotadašnji predsjednik i osnivač SBiH-a Haris Silajdžić na njega prenio ovlaštenja.

Nakon održanog Kongresa generalni sekretar SBiH-a Salem Halilović je kazao da predjednik izabran na period do održavanja narednog redovnog Kongresa stranke u septembru iduće godine.

"Ovih dana i u najavi Kongresa smo govorili da je nama primarni cilj da prije svega promovišemo izborni program stranke iz kojeg ćemo crpiti našu predizbornu platformu, a sa druge strane da ponudimo i rješenja za probleme koji opterećuju bh. društvo", kazao je Halilović.

U SBiH-u su istaknuli kako se glasanje za predsjednika odvijalo u demokratskom duhu i stranačkom jedinstvu.

"SBiH je u ovoj godini punoljetstva pokazalapolitičku zrelost. Mislim da je danas pobijedila demokratija, politička zrelost, mudrost i jedinstvo koje krasi Stranku za BiH. Pred nama je put u kojem trebamo misliti na oktobarske izbore i put na kojem trebamo misliti na put BiH nakon kataklizme koja nas je zadesila ovim poplavama. Ova politička opcija će nuditi obećanja koja su realna i provodiva. Pred nama je i snažna borba protiv korupcije, kako preventivnim, tako i represivnim mjerama", kazao je između ostalog Jerlagić.

Drugi kandidat za predsjednika stranke, Hodžić, je nakon saopćavanja rezultata kazao da mu je bila čast biti kandidatom te da je stranka položila ispit iz demokratije.

"Ovo je stranka gdje se nije nasljedno prenosilo liderstvo, danas je doista demokratije rekla svoje. S toga, zahvaljujem delegatima koji su glasali za mene i pozivam ih da i dalje nastave raditi u interesu jedinstva stranke i da polože ispit koji dolazi u oktobru. Kolegi Jerlagiću čestitam na izboru za predsjednika stranke", kazao je Hodžić.