BiH
188

Jerlagić mogući kandidat za predsjednika SBiH, Silajdžić se neće kandidirati

Piše: E. Gorinjac
Amer Jerlagić (Foto: Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Klix.ba)
Predsjedništvo Stranke za Bosnu i Hercegovinu donijelo je odluku o održavanju Vanrednog kongresa stranke 31. maja. Između ostalog, na Kongresu će biti izabran i predsjednik stranke, koji će tu funkciju obavljati do redovnog Kongresa zakazanog za septembar 2015. godine.

Podsjetimo, Haris Silajdžić je na prošlom kongresu 2011. izabran za predsjednika, nakon čega se povukao iz aktivnog političkog života, a na osnovu Statuta SBiH-a, ovlasti 2012. godine je prenio na Amera Jerlagića.

U razgovoru za Klix.ba Jerlagić je kazao da je spreman prihvatiti kandidaturu za predsjednika stranke ukoliko to baza, odnosno članstvo, predloži.

Izborna platforma

"Vanredni kongres će ponuditi naša rješenja za aktuelno političko stanje u BiH, donijet ćemo i izbornu platformu na Kongresu", kaže Jerlagić.

On je ustvrdio kako samo održavanje Kongresa nije povezano sa nedavnim pozivima članstva stranke osivaču Silajdžiću da se vrati na čelnu poziciju u SBiH-u, odnosno u aktivni politički život u BiH.

"Stranka za BiH će imati svoje kandidate za sve nivoe vlasti u BiH na predstojećim Općim izborima, pa i za člana Predsjedništva BiH. Rano je još govoriti o imenima. Samo održavanje Kongresa je stvar potrebe za jednom novom energijom, ovo će biti Kongres sa porukom jedinstva. Izborna platforma koja će biti donesena na Kongresu će ponuditi rješenja i za ekonomsko stanje u državi, rješenja za neka ustavno-pravna pitanja, odnos prema dijaspori te mnoga druga pitanja", kaže Jerlagić.

Prema njegovoj ocjeni SBiH pred izbore dobro kotira na terenu, a stranci se, kaže, pridružio veliki broj mladih ljudi koji će se naći na izbornim listama u oktobru.

Salem Halilović (Foto: Klix.ba)
Salem Halilović (Foto: Klix.ba)

Generalni sekretar Stranke za BiH Salem Halilović za Klix.ba kaže da je i sam Silajdžić, s obzirom da se ulazi u izborni proces u BiH, sugerirao održavanje Kongresa i izbora predsjednika stranke.

O kandidatima je još rano govoriti

"Silajdžić se nema namjeru kandidirati za predsjednika stranke na Kongresu. Ovim Kongresom ćemo izbjeći to da u Opće izbore ulazimo sa ovlaštenom osobom za zastupanje stranke. U dogovoru sa Silajdžićem, bez ikakvih tenzija, je zakazan Kongres, s obzirom da on nema namjeru u budućnosti se baviti operativnim radom u stranci u smislu obnašanja funkcije predsjednika", pojašnjava Halilović.

Odluka o sazivanju Kongresa je donesena u utorak navečer, tako da je suviše rano govoriti o eventualnim kandidatima za predsjednika, kažu u SBiH-u.

"Statutom stranke je predviđeno da pravo predlaganja kandidata imaju sve niže organizacione jedinice stranke. Na samom Kongresu kandidata može predložiti 50 delegata, tako da će taj proces kandidiranja trajati neko vrijeme", kaže generalni sekretar SBiH-a.