Reakcija na dopis
112

Konaković: Transparency International je stao uz one koji ne mogu dokazati porijeklo imovine

Piše: A. Z.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je dopis Vladi i Skupštini Kantona Sarajeva ističući da Nacrt Zakona o imovini javnih funkcionera KS nije usklađen s propisima i međunarodnim preporukama. Predsjedavajući skupštine KS Elmedin Konaković smatra da je TI ovim potezom direktno stao na stranu onih koji ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine.

"Vrlo je indikativno da iz nevladine organizacije kao što je Transparency International, kojoj je prvi zadatak i cilj borba protiv korpucije, zakonodavna i izvršna vlast dobije pismo ovakvog sadržaja kada krene s ovakvim zakonom. Njihova sugestija ili konstatacija da bismo trebali čekati više nivoe vlasti da usvoje slične propise govori dvije stvari, ili apsolutno nepoznaju propise ili daju podršku onima koji se bore da se ova politička scena na osvijetli ovim zakonom i ne pokaže ko je zaista zloupotrebljava", kazao je Konaković za Klix.ba.

Istakao je da će se pismeno obratiti centrali Transparency Internationala s dopisom koji su uputili da bi ukazao kako izgleda njihovo djelovanje.

"Ima nekoliko sugestija koje možemo nazvati korisnim i očekivat ćemo da svi daju doprinos kako bi se materija popravila. Konstatacija da na to nemamo pravo je apsolutno pravno neutemeljena, kanton može donijeti sličan propis. Kada krećemo u borbu očekujemo podršku ovakvih institucija, a oni su se direktno stavili na stranu onih koji ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine i koji se bore da se ovakav zakon ne donese", smatra Konaković.

U dopisu se navodi da Nacrt Zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih funkcionera, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo (Nacrt Zakona) nije usklađen sa drugim zakonskim propisima. Posebno se naglašava da je nedavno pokrenuta inicijativa za kreiranje i usvajanje novog Zakona o sukobu interesa Federacije BiH, te da bi predložena rješenja u Kantonu Sarajevu mogla dovesti do međusobne kolizije ovih propisa.