Saopćenje Transparencya
24

Nacrt Zakona o imovini javnih funkcionera KS neusklađen s propisima i međunarodnim preporukama

Klix.ba
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) uputio je dopis Vladi i Skupštini Kantona Sarajeva (KS) ističući da Nacrta Zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih funkcionera, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo (Nacrt Zakona) nije usklađen sa drugim zakonskim propisima.

TI BiH posebno naglašava da je nedavno pokrenuta inicijativa za kreiranje i usvajanje novog Zakona o sukobu interesa Federacije BiH, te da bi predložena rješenja u Kantonu Sarajevu mogla dovesti do međusobne kolizije ovih propisa.

"Relevantne međunarodne institucije i organizacije (Evropska komisija, GRECO, itd.) već godinama ističu da je neophodno harmonizovati propise u vezi sa sukobom interesa i kontrolom imovinskih kartona. Sam Nacrt Zakona ne tretira pitanje načina ispitivanja porijekla imovine, i uglavnom se bavi podnošenjem izvještaja o imovinskom stanju. Predviđena tijela (Vladin Ured za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom i Komisija za nadzor sastavljena od parlamentaraca) koja bi trebala primjenjivati zakon provjerom porijekla imovine ili sastavljanjem izvještaja ne mogu se smatrati nezavisnim institucijama", piše u saopćenju za javnost.

TI BiH pozdravlja najavljene aktivnosti Vlade KS na polju borbe protiv korupcije, ali apeluje da je prije usvajanja zakona neophodno organizovati šire konsultacije sa svim relevantnim međunarodnim i domaćim institucijama, kao i sa civilnim društvom i stručnom javnošću.