Okupljanje na Jahorini
0

Komšić: Vrijeme je da riješimo dugogodišnja pitanja

Sarajevo-x.com
Željko Komšić
Željko Komšić
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović sastali su se večeras na svečanoj večeri na Jahorini sa predsjednicima Srbije i Hrvatske, Borisom Tadićem i Ivom Josipovićem.

Oni će u petak imati trilateralni sastanak na Jahorini, koji je drugi po redu sastanak državnika BiH, Srbije i Hrvatske. Prvi je održan u julu prošle godine na Brionima. Tim povodom predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za Federalnu televiziju je kazao da tri zemlje imaju nekoliko pitanja koja već godinama nisu riješena te da ta pitanja konačno treba riješiti.

"U prvom redu se to odnosi na imovinsko-pravne odnose i pitanje granice. Također, očekujem da na sastanku izrazimo opredjeljenje za jaču političku saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala. Operativna saradnja na tom planu već postoji, međutim, potrebno je da i politika stane iza toga. Isto tako, očekujem da usaglasimo određene stavove kako bismo snažnije krenuli ka pristupnim fondovima EU", rekao je Komšić i dodao:

"Ima dosta pitanja, ali atmosfera neće biti vruća, posebno pri ovakvim temperaturama na Jahorini".