{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zajednička rukometna liga, međudržavna saradnja...

S
3.2.2012. u 16:21
0
45
Zajednička rukometna liga, međudržavna saradnja...
0
Na Jahorini je okončan sastanak predsjednika Srbije i Hrvatske, Borisa i Tadića i Ive Josipovića, sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem. Na sastanku je pozdravljeno formiranje Vijeća ministara, kao i referendum za ulazak Hrvatske u EU, aktivnosti na dobijanju kandidatskog statusa Srbije, a razgovarano je o brojnim otvorenim pitanjima.
"Bilo je govora o tome da se nađe način za kretanje naših građana preko granice sa ličnom kartom nakon ulaska Hrvatske u EU, predstavnici Srbije i Hrvatske su ostvarili pomak u vezi sa približavanjem stavu da se ratnim zločincima sudi prema mjestu prebivališta, dok mi unutar Predsjedništva još nemamo jedinstven stav o tom pitanju, tako da mi o tome nismo ni ovdje govorili", kazao je Komšić.

Predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović, je kazao kako će Sporazum o procesuiranju ratnih zločina pomoći da se u budućnosti ne dešavaju slučajevi neriješenih nadležnosti, kakav je bio slučaj Purda.

"Želja nam je da se ubuduće ratni zločini procesuiraju mnogo efikasnije i da ne dolazi do politizacije suđenja", kazao je Josipović.

Boris Tadić je istakao pitanje ekonomije koje je "pitanje svih pitanja" te je kazao kako se na sastanku govorilo o potrebi da sve države zajednički vide kojim sve resursima raspolažu i kako se mogu nadopunjavati.

"Formiraju se zajednički konzorciji, a kao posebno bitno istakao sam pitanje Koridora 10 koji ne ide direktno kroz BiH, ali na koji se BiH veže i koji će svakako biti od koristi regionu. Struktura na tom koridoru je dotrajala i moramo uložiti napore da tu što prije imamo novu prugu koja će omogućavati da se vozovi kreću brzinom od 160 kilometara na sat", kazao je Tadić.

Član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović govorio je više o potrebi rješavanja graničnih pitanja, ali i o sportu.

"Bilo je govora i o organiziranju zajedničkih takmičenja o zimskim sportovima, ali i o formiranju zajedničke rukometne lige", rekao je Izetbegović.

Od pozitivnih pomaka nakon prošlog sastanka na Brionima, Tadić je istakao kako smatra da je jedan od većih to što je Srbija u međuvremenu okončala saradnju sa Haagom izručenjem Gorana Hadžića. Odgovarajući na novinarska pitanja Komšić je ponovio stav da neće podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine UN-a iz ličnih razloga, a Tadić je dodao kako smatra da taj stav nije dobar, ali da se zbog toga neće naljutiti na Komšića.

Na pomalo nesmotren novinarski upit da li se izvinio Radmanoviću zbog izjava poslanika Narodne skupštine Srbije Čedomira Jovanovića o tome da je RS nastala na genocidu, Tadić je kratko kazao:

"Zašto bih se ja izvinjavao? Nisam ja predsjednik Narodne skupštine. Mogu reći da se sa tim tvrdnjama ne slažem, ali bi bilo suludo da se izvinjavam".

Svi učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo dogovorenim, kazali su da će vlade uputiti na bolju suradnju o pitanjima o kojima su govorili te su se obavezali da se na sljedećem sastanku pohvale sa što više konkretnih rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: