BiH
4

Komšić: Pritisak u bosanskom loncu bio je toliki da je poklopac odletio u zrak

FENA
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" da ne smatra da su protesti građana koji su rezultirali paljenjem zgrada kantonalnih vlada i Predsjedništva BiH "državni udar", već da je pritisak u "bosanskom loncu" bio toliki da je "poklopac odletio u zrak".

Upitan za komentar svog nepojavljivanja u javnosti u danima protesta, te da li smatra da li je paljenje Predsjedništva državni udar, kazao je kako misli da je pojavljivanje političara u tim danima o samo dodatno iritiralo ljude. I one koji su učestvovali u protestima i one koji nisu.

"Svako istupanje političara, pogotovo kada ta istupanja prerastu u nastavak verbalnog obračuna sa političkim protivnicima bez stvarne veze sa uzrocima protesta, jeste bilo "gašenje vatre benzinom". A činjenica jeste da se upravo to dešavalo. Kao što činjenica jeste da se to i dalje nastavlja i da će još trajati. A sve to nema nikakve veze sa uzrocima protesta", rekao je Komšić.

Ocijenio je da je do protesta došlo zbog kriminala, korupcije i zbog toga što niti vlast, niti pravosuđe neće da se bore protiv toga.

"Do protesta je došlo zbog nepravde koja vlada u BiH. Do protesta je došlo zbog ekonomske i socijalne katastrofe koja vlada u zemlji i zbog toga što se ne nazire ni tračak nade da može biti bolje. I na kraju, do protesta je došlo zbog nedostatka bilo kakve socijalne solidarnosti politike sa građanima ove zemlje koja se najbolje vidi u privilegijama, ne samo političara nego cijelog "upravljačkog" sloja u ovoj zemlji. Ne postoje nikakvi kontraargumenti koje političari direktori, pogotovo direktori javnih kompanija, direkcija i agencije mogu "suprostaviti" čeku od penzije na kojem stoji iznos 200-300 KM", rekao je Komšić.

Naglasio je kako je zbog toga došlo do protesta, a ne zbog toga ko je od političara pametniji, ko je sve s kim bio u koaliciji, ko podržava proteste, ko učestvuje u njima, ko je protiv njih i drugo.

"Zbog svega toga nisam želio da se pojavljujem u medijima. Jer sva rasprava političara se svela na pitanje jesi li ti Komšiću sa Fahrom ili si sa Izetbegovićem i Lagumdžijom. Čak mi je jedna novinarka uputila pitanje, parafraziram, kada ćete se vi opredijeliti? Odgovorio sam joj, vjerovatno malo drsko, drugim pitanjem: Za šta i za koga treba da se opredijelim? Na čijoj sam političkoj strani? Ili, možda, za to koje "glavni kod Bošnjaka"? Kakve sve to veze ima sa protestima, pogotovo sa uzrocima protesta? Kriminal, politički i pravosudni oportunizam, nepravda, ekonomsko i socijalno beznađe, nedostatak elementarne solidarnosti, to su teme. O tome treba da se priča. A ne o tome ko je s kim bio u koaliciji, ko je s kim sada i ko će s kim biti u narednom vremenu. I ne mislim da je bilo šta što se dešavalo u zadnjih dvadesetak dana imalo elemente "državnog udara" odnosno u KZ-u BiH ne postoji krivično djelo pod nazivom 'državni udar'", rekao je Komšić.

Ponovio je da ne misli da je to bio bilo kakav "državni udar".

"Pritisak u ovom našem "bosanskom loncu" je bio toliki da je "poklopac odletio u zrak". Ono što, u ovom trenutku, većina zanemaruje jeste mogućnost da se dese novi protesti. Za mjesec, dva, pet, za godinu, može se desiti novi val protesta, razorniji od ovoga, razoran kao zemljotres. Ako se ne udari na korupciju i kriminal, prvenstveno, gotovo je izvjesno da će do toga doći", rekao je, između ostalog, Komšić u intervjuu za današnje "Oslobođenje".