Sjednica predsjedništva
196

DF: Trojkina politika kompromisa dovela je do politike razvaljivanja države

A. Ku.
Foto: DF/Facebook
Foto: DF/Facebook
Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) održalo je danas redovnu sjednicu u Sarajevu na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija.

Pozvali su i ohrabrili sve članice Ujedinjenih nacija da na Generalnoj skupštini usvoje rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

"To je dug UN-a prema svim nevinim žrtvama presuđenog zločina genocida u Srebrenici. S tim u vezi pozdravljamo trud i napor cijelog tima Predsjedništva BiH i ambasade Bosne i Hercegovine u UN-u da ovo pitanje stavi u fokus rada Generalne skupštine UN-a", rekli su iz DF-a.

Pozvali su viskog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da bez odlaganja poništi sramnu odluku o izmjeni naziva ulica u Srebrenici.

Među tim nazivima se nalaze, dodaju iz DF-a, i četničke starješine što predstavlja jasnu poruku mržnje prema preživjelima srebreničkog genocida i povratnicima u Srebrenicu i Republiku Srpsku.

Kažu i da Trojka (SDP, NS i NiP) danas nastavlja sa aktivnostima kako bi HDZ-u isporučili sudiju Ustavnog suda BiH, Marina Vukoju.

"Smijenili su člana Komisije za izbor i imenovanje iz DF-a, te su sada vrlo svjesno i namjerno stvorili sve pretpostavke da ova komisija Predstavničkom domu PFBiH dostavi samo ime Marina Vukoje. DF je kategorički i konzistentno protiv ovog prijedloga", ističu iz DF-a.

Također navode da je Trojka zaustavila NATO put BiH u ovom mandatu te da nisu usvojili niti poslali u sjedište NATO-a Program reformi (ANP) za 2023. godinu, niti su pripremili isti za 2024. godinu.

Pozvali su državnu vlast da konačno preko Vijeća ministara BiH uputi u proceduru Budžet institucija BiH za 2024. godinu.

"Trojkina politika tzv. kompromisa je dovela do politike razvaljivanja države od strane njihovih partnera u vlasti. Politika popuštanja svih strateških pozicija iz oblasti finansija i sigurnosti, te prepuštanje četvrtog delegata u Domu naroda SNSD-u, doveli su nas do toga da SNSD i dalje poduzima sve radnje koje su protiv ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. To sada radi uspostavljanjem paralelnih struktura kao što je izborni proces koje narušavaju ukupnu sigurnost i stabilnost", naglašavaju iz DF-a.

Na kraju su kazali i da je na sjednici bilo govora o pripremama DF-a za predstojeće izbore na koje će DF izaći u punom kapacitetu u cijeloj BiH.