BiH
3

Komšić poručio Arnautu: Imam puno razloga, ali neću Vas vrijeđati

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
U toku je rasprava zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH o smjeni ministra saobraćaja i komunikacija BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića.

Zastupnicima se obratio Matanović koji je kazao kako ga naslijeđeno stanje u Ministrastvu saobraćaja i komunikacija BiH, a koje odražava neefikasnost javne uprave, nije spriječilo da unaprijedi posao.

"Stranke ističu da fotelje nisu bitne, ali kada žele da se domognu vlasti onda sve ono što su njihovi politički suparnici uradili stavljaju po strani", rekao je Matanović.

Matanović je naveo i sve ono što je ministarstvo na čijem čelu se nalazi ostvarilo za vrijeme njegovog mandata.

Zastupnici DF-a Damir Bećirović i Željko Komšić sugerisali su predsjedavajućoj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjani Krišto da je došlo do povrede Poslovnika u smislu činjenice da sjednici ne prisustvuje predlagač smjene, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Oštro ih je demantovao SBB-ov zastupnik Damir Arnaut.

"Mada imam puno razloga, neću se upustiti u vrijeđanje Vas i Vaše ličnosti", poručio je Komšić zastupniku Arnautu.

Komšić se zahvalio Zvizdiću na saradnji s ljudima iz DF-a ističući kako smatra da se radilo profesionalno.

"Formiranje nove parlamentarne većine je normalno i demokratski, ali nema potrebe da se krše norme. Sve se ovo moglo izvesti u skladu s Poslovnikom i zakonima. Vi ćete uraditi ovo danas, sa srećom vam bilo. Nećete imati više nekoga ko će vam praviti probleme, ali mi ćemo vam uvijek ukazivati na kršenje zakona", rekao je Komšić.

U raspravu se upustio i zastupnik SDA Sadik Ahmetović koji je podsjetio da je trend ovakvih obrazloženja uspostavio nekadašnji predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

"Nadam se da će obrazloženja za smjenu u budućnosti biti argumentovana time da oni nisu dobro radili ili da su griješili. Siguran sam da ćemo približavanjem EU doživjeti jedan takav kapacitet države", kazao je Ahmetović, te dodao kako će podržati smjene DF-ovih funkcionera.

Demantovao ga je zastupnik SDP-a BiH Damir Bećirović koji je kazao da trend nije započeo sa Zlatkom Lagumdžijom nego da je taj trend uspostavila SDA.