BiH
5

Zakazana sjednica: Parlamentarci naredne sedmice o smjeni Matanovića i Suljagića

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto sazvala je 21. sjednicu Zastupničkog doma za četvrtak, 10. decembar 2015. godine, u 10 sati.

Četvrta tačka dnevnog reda je Odluka o smjeni ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Zvizdić koji je i predlagač saziva Vijeća ministara BiH već je smijenio Matanovića i Suljagića, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi samo potvrditi njegovu odluku.

Kako je ranije najavljeno, mjesta funkcionera iz Demokratske fronte trebali bi preuzeti ministri iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Još uvijek nije poznato kako će državni parlamentarci glasati 10. decembra s obzirom na to da se zastupnici Saveza za promjene još uvijek nisu javno izjasnili da li će podržati smjenu ministara iz DF-a.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) nedavno je kazao kako još uvijek nije definisan stav Saveza za promjene u vezi sa smjenom funkcionera iz reda Demokratske fronte.

"Mi ćemo još porazgovarati sa partnerima u Parlamentarnoj skupštini BiH i razjasniti pojedine stvari. Ostaje naš stav i mi mislimo da je ministar iz Demokratske fronte dobro radio svoj posao, ali podržavamo zahtjeve i većinskih partnera iz Federacije BiH, kao i njihove interese vezane za formiranje vlasti u Federaciji BiH", rekao je Bosić.

Istog dana zastupnik SDA u Zastupničkom domu PS BiH Salko Sokolović kazao je kako neće podržati smjenu ministara DF-a u Vijeću ministara BiH.

Sa druge strane, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma PS BiH Šefik Džaferović ističe kako su jasna uputstva najviših organa stranke, odnosno da "SDA ima stav da se glasa za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH kako je to predloženo".