Četiri zastupnika iz SDA neće podržati smjenu DF-ovih funkcionera

Piše: Er. M./Klix.ba
1.12.2015. u 18:44
362
119
Četiri zastupnika iz SDA neće podržati smjenu DF-ovih funkcionera
362
Četiri zastupnika iz SDA neće podržati smjenu DF-ovih funkcionera Ahmetović, Šepić, Mehmedović, Sokolović (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Četiri zastupnika SDA u državnom Parlamentu najvjerovatnije neće glasati za smjenu ministra komunikacija i saobraćaja BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministrice odbrane BiH Emira Suljagića, potvrdio je za Klix.ba zastupnik SDA u Parlamentu BiH Salko Sokolović.
Zastupnici SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić, Sadik Ahmetović i Salko Sokolović još u junu su najavili kako će se njihov stav "nekada poklapati, a nekada ne sa stavom SDA".

Takav pristup politici u organu zakonodavne vlasti u BiH najvjerovatnije će se pokazati i na primjeru Odluke o smjeni ministra komunikacija i saobraćaja BiH te zamjenika ministra odbrane BiH, čiji je predlagač predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, također iz SDA.

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH, koja je zakazana za 10. decembra, naći će se i tačka smjene funkcionera iz reda Demokratske fronte.

Zastupnik Salko Sokolović koji je ranije najavio kako neće podržati rekonstrukciju Vijeća ministara BiH kazao je za Klix.ba kako nije promijenio svoj stav te da ostaje pri tome da će glasati protiv smjene.

"Glasat ću protiv jer smatram da BiH treba stabilnu vladu. Ovaj saziv Vijeća ministara BiH pokrenuo je stvari u smislu reformi i smatram kako će rekonstrukcija Vijeća narušiti pozitivan trend kakav smo imali do sada", rekao je Sokolović.

Na izjavu zastupnika SDA Šefika Džaferovića kako su jasna uputstva najviših organa stranke "da se glasa za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH kako je to predloženo", Sokolović je kazao kako stranački organi nisu donijeli nikakvu odluku.

"Kao što sam već rekao, imam razloga da ne glasam za smjenu ministara iz reda Demokratske fronte. Nedavno sam o tome razgovarao i sa Senadom Šepićem i Šemsudinom Mehmedovićem i oni su mi kazali kako su protiv rekonstrukcije", dodao je Sokolović.

On ističe kako u skorije vrijeme nije razgovarao sa zastupnikom Ahmetovićem o rekonstrukciji državne vlasti, ali da smatra kako će i on biti protiv odluke predsjedavajućeg Zvizdića.

"Dragan Čović nije najpametniji čovjek u državi i mislim da ga ne treba slušati. U Vijeću ministara BiH smeta mu DF-ov ministar Slavko Matanović jer se Matanović izjašnjava kao pripadnik hrvatskog naroda. Sve dok je tu Matanović, HDZ BiH ne može blokirati rad Vijeća ministara BiH i iz tog razloga mu DF-ov ministar pravi probleme", smatra Sokolović.

Sokolović smatra kako je naredni korak predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića uvođenje Milorada Dodika, odnosno SNSD-a u Vijeće ministara BiH.

"Ako Savez za promjene bude protiv smjene onda je neminovno da će trebati ruke SNSD-ovih zastupnika da se izvrši rekonstrukcija. Mislim da Vijeće ministara BiH neće bolje funkcionisati nakon rekonstrukcije, a pogotovo ne ako dođe do uvođenja Dodika u izvršnu vlast na državnom nivou", kazao je Sokolović.

U Odluci o smjeni ministra i zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić napisao je kako DF-ove funkcionere smjenjuje na zahtjev predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

"Trebao je argumentovano obrazložiti razlog smjene. Ovo je državna vlast i trebamo biti ozbiljni, a ne smjene argumentovati nečijim željama", zaključio je Sokolović.

Četvorica zastupnika SDA ranije su poslala jasnu poruku da svoje aktivnosti unutar državnog parlamenta neće podrediti željama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, te da će glasati za sve što je isključivo u interesu države i građana BiH.


Komentari (119)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: