Možemo li očekivati promjene
0

Koliko entiteta, toliko muzike

Piše: N. Jamaković
Političari u Butmiru: Posljednji pokušaj (Foto: Arhiv)
Političari u Butmiru: Posljednji pokušaj (Foto: Arhiv)
Najpoznatiji svjetski stručnjaci za demokratiju, ustavno pravo i izborne zakone dali su okvire za buduće pregovore o ustavnim reformama i istakli minimalne kriterije za uspostavu funkcionalne BiH, koja bi ispunila uslove za ulazak u EU. Izvještaj ove radne grupe objavila je ugledna svjetska organizacija za razvoj demokratije, Nacionalna fondacija za demokratiju (NED) iz Washingtona.

Zanimalo nas je kako predstavnici političkih partija u našoj zemlji gledaju na ove stavove i date smjernice za bolje funkcionisanje BiH.

Glasnogovornik Socijaldemokratske partije BiH, Damir Mašić, istakao je zadovoljstvo jer je "međunarodna javnost nakon niza neadekvatnih rješenja za BiH opet na ispravan način počela tretirati pitanje reforme ustava, ali i rješavanje ključnih problema koji su prepreka svima nama u BiH.

Programska koalicija za BiH

"SDP BiH u potpunosti podržava svaku pozitivnu priču koja ide u pravcu rješavanja ključnih problema u BiH, a posebno ovakav stav i pozitivan pristup uglednih i stručnih ljudi. U njihovom izvještaju jesu date dobre smjernice, ali rješavanje gorućih problema i dalje itekako zavisi od političke volje u našoj zemlji. Što se tiče SDP-a, mi ćemo učestvovati u parlamentarnoj većini isključivo ondje gdje je moguće formirati programsku koaliciju čiji će cilj biti funkcionalna BiH. Bez toga, nikakva vlast nas ne zanima, odnosno nećemo ulaziti u vlast pošto-poto", kazao je Mašić za Sarajevo-x.com.

Sličan stav iznio je glasnogovornik Stranke demokratske akcije, Selmir Kaplan, kazavši da je izvještaj ove radne grupe pozitivan i podsticaj za reforme.

"Ustav je problem svih problema u BiH, a mi smo i ranije naglašavali da se Dejtonski sporazum nikad nije proveo do kraja i da su ga neki prizivali samo onda kad im je to odgovaralo. Kako god, očekujemo da novu vlast u BiH formira koalicija sačinjena od šest stranaka, koje će raditi na funkcionalnijoj BiH, za što ima signala na svim stranama. Naravno, puno je lakše opstruirati nego raditi, tako da nas sve zajedno čeka puno posla", kazao je Kaplan te dodao kako probosanske stranke ne smiju sebi dozvoliti da podstiču opstrukcije u BiH, odnosno da iz najboljih namjera čine medvjeđe usluge.

Ne treba nam uplitanje sa strane

Stav Hrvatske demokratske zajednice 1990 je da u BiH treba provesti brojne radikalne promjene u ustavnom i političkom sistemu, kako bi ona postala samoodrživa, odnosno kako bi njene institucije funkcionisale bez stranog uplitanja, potvrdio nam je glasnogovornik te stranke, Veso Vegar.

"Potreban nam je novi demokratski ustav koji će garantirati najšira ljudska i nacionalna prava, kako naroda tako i nacionalnih manjina. Treba također mijenjati teritorijalno-administrativni ustroj. Mi u HDZ-u 1990 nismo za dva entiteta, za tri, četiri ili pet jesmo, odnosno jesmo za rješenja koja ne nude dva entiteta. Ne treba očekivati da se promjene dese preko noći, ali svakako treba raditi na njima", rekao je Vegar.