{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Vjerovali smo da je prošlo vrijeme etničkih blokova"

F
16.12.2010. u 18:07
0
32
"Vjerovali smo da je prošlo vrijeme etničkih blokova"
0
"Vjerovali smo da je prošlo vrijeme etničkih blokova"
Tihić: Složena situacija (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ocijenio je danas, na sjednici Glavnog odbora SDA koja se održava u Zenici, da je aktualna politička situacija u zemlji i dalje složena, što je posljedica stagnacije provođenja reformi u pravcu unutarnje integracije zemlje i integracije u euroatlantske strukture, saopćeno je iz te stranke.
"U protekle četiri godine nisu riješena brojna ozbiljnija pitanja, počevši od ustavne reforme, uključujući i presudu Evropskog suda za ljudska prava, državnu i vojnu imovinu, popis stanovništva itd. Ukidanje viznog režima sa zemljama šengenske zone je, uz ustavni amandman o rješavanju statusa Distrikta Brčko, najveći uspjeh aktualne vlasti, a SDA je u tome bila vodeća snaga", kazao je njen predsjednik.

U ispunjavanju uvjeta za ukidanje viznog režima posebno je istakao pozitivnu ulogu ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića.

"Čovića tolerira međunarodna zajednica"

Konstatirao je da je pogoršanje situacije nastavljeno i u izbornoj godini donošenjem Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na području RS-a, a na koju postoji zabrana raspolaganju, te Zakona o popisu stanovništva u RS-u. Ti procesi praćeni su izjavama Milorada Dodika o negiranju države Bosne i Hercegovine, najavama otcjepljenja RS-a i slično.

"Ohrabren tolerancijom međunarodne zajednice, Dragan Čović je počeo Mostar proglašavati tzv. hrvatskim stolnim gradom i zagovarati uspostavu trećeg entiteta", kazao je Tihić.

On je naglasio konstruktivnu ulogu SDA u proteklom četverogodišnjem periodu i tokom izborne kampanje i postizbornih dešavanja.

Vladavina prava i ravnopravnosti

Za razliku od drugih, koji su svoju kampanju i djelovanje bazirali na etničkoj i nacionalističkoj retorici, SDA se, shodno svojim programskim opredjeljnjima, fokusirala na jačanje institucija države Bosne i Hercegovine, vladavinu prava i zakona, ravnopravnost naroda i građana i rješavanje njihovih životnih problema, ubrzan put za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji.

"Procijenili smo da treba da budemo dio parlamentarne većine, ali ne po svaku cijenu. Predsjedništvo SDA donijelo je odluku da stranka razgovara sa SDP-om, SNSD-om, HDZ-om BiH, HDZ-om 1990, i po potrebi drugim strankama radi uspostave parlamentarne većine" rekao je on.

Pored ovih, razgovarano je i s Narodnom strankom Radom za boljitak, HSP-om i BPS-om.

Zaključeno je da SDA neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima ili parlamentarnim većinama koje uključuju SBB Fahrudina Radončića. SBB se sve više nedvosmisleno svrstava i podržava politiku HDZ-a BiH i SNSD-a s ciljem da preko njih uđe u vlast. Sve to pokazuje koliko je bio opravdan stav SDA da je riječ o privatnoj stranci Fahrudina Radončića.

"Okosnicu razgovora i buduće parlamentarne većine čine odnosi SDA sa SDP-om", rekao je Tihić.

Stine primjedbe na platformu SDP-a

On je najavio da će u narednih nekoliko dana bit će potpisan protokol o osnovi za formiranje vlasti u FBiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010-2014. Njemu će se pridružiti i neke hrvatske stranke, a mogu mu se priključiti i neke druge uz suglasnost potpisnika. SDA u osnovi podržava njegov sadržaj iako ima neke primjedbe koje će u daljnjim razgovorima ugraditi u konačan tekst. Uvažen je dio zahtjeva hrvatskih političkih stranaka kojima se garantira institucionalna ravnopravnost Hrvata.

Predsjednik SDA ponovio je zabrinutost zbog formiranja etničkih blokova u RS-u – SNSD-a i SDS-a i kod hrvatskog političkog korpusa HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

"Vjerovali smo da je to vrijeme iza nas. To je posljedica spore implementacije izbornih rezultata, a posebno su zabrinjavajuće najave ujedinjenja ovih blokova", kazao je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: