|

"Moguće su samo realne izmjene dejtonskog Ustava"

"Moguće su samo realne izmjene dejtonskog Ustava"
0
S
SRNA
5.11.2010. u 22:11
22
komentara
0

dijeljenja
"Moguće su samo realne izmjene dejtonskog Ustava" Sulejman Tihić (Foto: Fotoservis)
Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Sulejman Tihić izjavio je da će budući izgled BiH podrazumijevati izmjene dejtonskog Ustava i da to moraju biti samo realna rješenja, odnosno ona oko kojih se mogu dogovoriti sve tri strane.
Tihić je za Radio-televiziju Republke Srpske rekao da idealnih rješenja neće biti, ali da je jedno od realnih rješenja bio aprilski paket ustavnih promjena iz 2006. godine, koji je podržan od najvećeg broja stranaka u BiH.

"Nažalost, Stranka za BiH je najodgovornija za rušenje aprilskog paketa, koji je bio dobro rješenje, ali i za rušenje politike dogovora i kompromisa i sada nam treba mnogo da se vratimo u poziciju u kojoj lideri mogu da postignu dogovor", istakao je Tihić.

Komentarišući rezultate opštih izbora u BiH, Tihić je rekao da iznenađenje predstavlja dobar rezultat SDP-a, te da je manji broj glasova SDA rezultat realne politike koju je ona vodila, a imala je tešku socijalnu situaciju i nije povlađivala određenim populacijama.

On kaže da je za njega iznenađenje i izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, iako su sve predizborne istraživanja bila u njegovu korist, ali da je uvjeren da će on štititi interese hrvatskog naroda.

"Smatram da je Komšić izabran, jer je viđen kao bh. patriota i da osim što je Hrvat, on štiti interese svih", rekao je Tihić.

On je dodao da je formiranje koalicije SDA i SDP BiH posljedica izbornog rezultata i ustavnih mogućnosti za uspostavljanje koalicije stranaka sa nacionalnom i entitetskom većinom, a da ove dvije stranke spaja odnos prema državi BiH, koju obje vide kao decentralizovanu i državu ravnopravnih naroda.

Govoreći o ustavnim promjenama u pogledu teritorijalne organizacije u BiH, Tihić je istakao da se u tom smislu Hrvati osjećaju neravnopravnim i da se to mora ispraviti kroz njihovu ustavnu poziciju ili drugačiju teritorijalnu organizaciju na nivou oba entiteta, ali da SDA ne podržava formiranje trećeg entiteta u BiH.

"U tom dijelu hrvatska politika nije dovoljno jasna, jer ne govori koju teritoriju bi hrvatska jedinica obuhvatala, ali SDA je protiv trećeg entiteta, naročito za njegovo formiranje samo u Federaciji BiH", naglasio je lider SDA.

Kada je u pitanju formiranje Vijeća ministara BiH, Tihić je izrazio očekivanje da bi dogovor stranaka mogao da se postigne do januara naredne godine, dodajući da bi najbolje rješenje bilo da vlast zajednički formiraju SNSD, SDP, HDZ i SDA.

"Vjerujem da vlast mogu formirati ove stranke. Što se tiče SDA, ona će razgovarati sa svima, osim sa Strankom za bolju budućnost, koja se pokazala kao privatna partija koja provodi medijsko nasilje i preduzima neargumentovane napade na SDA", poručio je Tihić.

Na pitanje kakva je trenutna situacija u SDA, njen lider je odgovorio da je ova stranka danas jedinstvena i da između njega i novoizabranog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića nema razlika, te da su određene "rupe" u stavovima popunjene na nedavnim izborima.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...