Sulejman Tihić
0

"Prvi put imamo program, a ne raspodjelu fotelja"

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji te stranke u Sarajevu, govoreći o implementaciji izbornih rezultata, kazao da i ovog puta, izbori nisu dali pobjednika koji bi ostvario potrebnu ustavnu većinu u oba entiteta i kod sva tri naroda.

“Opet imamo najmanje dva pobjednika - SDP i SNSD, a istovremeno HDZBiH kojem se pridružio i HDZ 1990, također se osjećaju kao izborni pobjednici u okviru svoje etničke grupe, hrvatskog naroda”, kazao je Tihić.

Po njegovim riječima, dugo nakon izbora, izborni pobjednici nastavili su se ponašati kao da je još izborna kampanja, što otežava dogovor o uspostavi parlamentarne većine.

“Uglavnom se razgovara o tome ko će biti predsjedavajući Vijeća ministara, iz koje stranke, koje etničke skupine, veoma malo se razgovara o programu”, kazao je Tihić, dodajući da je SDA jedna od rijetkih stranaka koja nije istakla kandidaturu nijednog od svojih zvaničnika nego traži da se razgovara o programu, programskoj platformi.

Ravnopravnost od općinskog do državnog nivoa

Podsjetio je da su četiri stranke u Federaciji napravile, prvi put nakon Dejtonskog sporazuma, sveobuhvatnu, ozbiljnu platformu za uspostavu vlasti u FBiH i zajednički nastup na nivou države. Platforma sadrži sva važna i manje važna pitanja, principe i načine rješavanja brojnih problema, od bržeg ispunjavanja uvjeta za članstvo u EU i NATO, brojnih reformi - od javne uprave, poreznog i zdravstvenog, penzionog sistema, do ustavne reforme, osiguranja institucionalne ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda, uklanjanja diskriminacija itd.

Tihić se posebno osvrnuo na dio koji, kako je kazao, osigurava institucionalnu ravnopravnost konstitutivnih naroda i ostalih i uklanja sve diskriminacije.

“Prijedlozima ovih rješenja, osigurali smo ravnopravnost naroda od općinskog nivoa, preko kantona, entiteta do države ne samo u izvršnoj nego i u zakonodavnoj vlasti. Također, predlažemo i želimo da se osigura adekvatna etnička zastupljenost u zapošljavanju u javnim institucijama, organima vlasti”, kazao je Tihić.

Ustavni kapacitet

Istakao je da su Platformu potpisale četiri stranke, ali da je ona otvorena za sve te da poziva i druge da se priključe, da utiču na izmjene i dopune ove platforme.

“Prvi put imamo Program, a ne raspodjelu fotelja”, istaknuo je Tihić.

Nažalost, dodao je, svjesni smo i toga da koalicija, stranke koje su potpisale ovaj program - SDP, SDA, HSP i Naroda stranka Radom za boljitak, nema politički, a na nivou države BiH ni ustavni kapacitet da ovaj program realizira.

“Na državnom nivou bit će potrebno da razgovaramo s političkim strankama iz RS-a. Isto tako, smatramo da nije politički mudro, a uz to je i veoma teško, na nivou Federacije BiH formirati vlast bez oba HDZ-a. To bi se negativno reflektiralo na funkcioniranje, ne samo države nego i institucija ispod tog nivao, posebno kantonalnih institucija. Zato smatramo da moramo učiniti sve što je moguće kako bismo oba, ili najmanje jedan HDZ pridobili da podrži ovakvu ili izmijenjenu platformu”, kazao je predsjednik SDA.

O hrvatskom stolnom gradu

Ponovio je da ta stranka ostaje pri stavu da nikada neće pristati na treći entitet i da nikada neće pristati da Mostar bude samo hrvatski stolni grad, nego grad svih njegovih građana - Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih.

“I dalje smatramo da se samo dijalogom, tolerancijom i kompromisom treba uspostavljati veze s drugim hrvatskim i srpskim strankama takvima kakve jesu, a onda u komunikaciji i djelovanju mijenjati njihov odnos i prema Bošnjacima i prvenstveno odnos prema Bosni i Hercegovini”, kazao je Tihić.