{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SDA ne pristaje na hrvatski entitet

S
26.10.2010. u 17:56
26.10.2010. u 20:14
0
31
SDA ne pristaje na hrvatski entitet
0
SDA ne pristaje na hrvatski entitet
Salmir Kaplan (Foto B. Marić)
Stranka demokratske akcije (SDA) neće pristati na bilu kakvu priču o tri teritorijalne jedinice u BiH, kao ni razgovor o novom entitetu u kojem bi hrvatski narod bio većina, rekao je Srni portparol SDA Salmir Kaplan.
"Uslov za koaliciju SDA je postizanje saglasnosti o programskim ciljevima, a to su ustavna reforma, državna i vojna imovina i popis stanovništva. U okviru ustavnih promjena može se govoriti o ustavnom preuređenju i `aprilskom paketu` koji može biti polazna osnova", rekao je Kaplan.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je juče da će jedan od uslova za stupanje u koaliciono partnerstvo sa ovom strankom biti spremnost partnera za ustavne promjene koje će podrazumijevati uspostavljanje nove teritorijalne organizacije u BiH, sa jednom teritorijalnom jedinicom u kojoj bi hrvatski narod bio većina.

Portparol SDP-a BiH Damir Mašić nije želio da komentariše Ljubićev stav, ali je rekao da SDP sigurno neće pristati na formiranje vlasti na osnovu matematičkih blokova. "Pristajemo isključivo na programske koalicije koje će biti bazirane na nekom konkretnom dokumentu. Dobro bi bilo da se parlamentarna većina formira na konkretnom paketu ustavnih amandmana neophodnim da bi se BiH institucionalno osposobila za pristup EU i NATO", rekao je Mašić.

Za HDZ BiH trenutno je primarno postizanje dogovora sa strankama sa hrvatskim predznakom, rekao je portparol HDZ-a BiH Mišo Relota.

"Lideri HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ 1990 Božo Ljubić izrazili su danas spremnost na saradnju radi jačanja ukupne hrvatske pozicije u BiH i nastavili razgovore o političkoj platformi za djelovanje u postizbornom periodu", istakao je Relota.

Relota je naglasio da i Čović i Ljubić smatraju da je potrebno hitno pristupiti izradi novog ustava koji će, kako kaže, osigurati istinsku ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda, te ući u hitne izmjene izbornog zakona.

Ljubić je rekao za Federalnu televiziju da će drugi uslov za ulazak u koalicije biti osiguranje institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH na svim nivoima vlasti. On je ocijenio da će u narednom periodu od presudnog značaja za procese u BiH biti bošnjačka politika koja treba pokazati da "prihvata Hrvate kao ravnopravan politički subjekt".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: