Božo Ljubić
0

"HDZ 1990 će u vlast ući pod određenim uslovima"

SRNA
Božo Ljubić (Foto: SRNA)
Božo Ljubić (Foto: SRNA)
Lider HDZ 1990 Božo Ljubić rekao je da je ova stranka, kao i njihov koalicioni partner HSP, spremna participirati u vlasti samo ako budu zadovoljena načela iz političke platforme koja se tiču reforme ustava, a koja će izjednačiti hrvatsku poziciju BiH u teritorijalnom i institucionalnom smislu i promjenu Izbornog zakona.

"Pod teritorijalnom jednakošću podrazumijevamo svakako više od dvije federalne jedinice u BiH među kojima će biti jedna ili više njih sa hrvatskom većinom. Razni modaliteti su mogući, ali u sitaciji kada imamo entitet sa srpskom i entitet sa bošnjačkom većinom legitiman je zahtjev uspostavljanja takvog uređenja BiH koji će imati teritorijalnu jedinicu ili jedinice sa hrvatskom većinom", rekao je Ljubić sinoć gostujući za Alternativnoj televiziji.

On smatra da u tom pogledu predmet ustavne reforme treba biti cijela BiH, a ne samo jedan njen entitet.

Govoreći o promjeni Izbornog zakona BiH, lider HDZ 1990 smatra da do promjene mora doći iz više razloga, a ne samo zato što su, kako je rekao, Hrvati i na ovim izborima poniženi, jer nisu mogli uticati na izbor svojih predstavnika na isti način kao druga dva naroda.

 Prema njegovom mišljenju, bilo bi dobro da se na nivou BiH uspostavi što šira koalicija sa što većim kapacitetom, što znači znatno iznad dvije trećine zbog čega je potrebno donijeti i novi ustav.

"Bilo bi dobro da ta koalicija ima što jači legitimitet u ime svakog konstitutivnog naroda, jer ako bi se uspostavila koalicija sa marginalnom većinom na nivu BiH ona bi bila u stanju donositi zakone, ali ne bi bila u stanju donijeti ustav", rekao je Ljubić, dodavši da je njegova stranka obavila neformalne razgovore unutar hrvatskog političkog spektra, te da u narednom periodu očekuje početak službenih razgovora.