{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Uslov za koaliciju je spremnost za teritorijalno preuređenje BiH"

S
25.10.2010. u 22:18
0
103
"Uslov za koaliciju je spremnost za teritorijalno preuređenje BiH"
0
"Uslov za koaliciju je spremnost za teritorijalno preuređenje BiH"
Božo Ljubić
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić izjavio je da će jedan od uslova za stupanje u koaliciono partnerstvo sa ovom strankom biti spremnost partnera za ustavne promjene koje će značiti uspostavljanje nove teritorijalne organizacije u BiH.
Prema njegovim riječima, ova stranka će tražiti formiranje decentralizovane države sa jednom teritorijalnom jedinicom u kojoj bi hrvatski narod bio većina.

Ljubić je za Federalnu televiziju rekao da će drugi uslov biti osiguranje institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH na svim nivoima vlasti.

On je ocijenio da će u narednom periodu od presudnog značaja za procese u BiH biti bošnjačka politika koja treba pokazati da prihvata Hrvate kao ravnopravan politički subjekt.

Govoreći o pitanju novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Ljubić je ocijenio kao legitiman zahtjev da hrvatski predstavnik bude na toj dužnosti.

"Nije legitimno da samo jedna stranka ili jedna osoba iz stranke ima to pravo. Ne bi bilo dobro da se sudbina te kandidature stavlja u nivo sa hrvatskim nacionalnim interesom", rekao je Ljubić.

Ljubić je ocijenio da buduća vladajuća koalicija na državnom nivou treba da ima što širi legitimitet, odnosnu da nijednu stranku ne treba eliminisati, jer će to dati kapacitet novoj vlasti da napravi prioritetne ustavne promjene.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: