BiH
0

Kolegijum NSRS o zakonskim aktima Vlade

SRNA
Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi na današnjoj sjednici da odluče da li će pet zakonskih akata, koje je Vlada Srpske uputila u skupštinsku proceduru, biti uvršteni u dnevni red već sazvane posebne sjednice koja je planirana za utorak, 7. septembar.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima, Prijedlogu zakona o katastru RS, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građevinskom zemljištu RS, koje je Vlada RS utvrdila u petak na posebnoj sjednici, te Prijedlogu zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Srpske i pod zabranom je raspolaganja.

"Vlada RS poslala je u skupštinsku proceduru pet zakonskih akata, neki su u redovnoj, neki su u hitnoj proceduri, i zatražila da ih parlament razmotri odmah na posebnoj sjednici odnosno da oni ne ostanu čekati naredni saziv Narodne skupštine koji neće biti konstituisati prije novembra", rekao je Srni predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić.

On je dodao da će na sjednici Kolegijuma biti dogovoreno da li će ovi zakoni biti uvršteni u dnevni red već sazvane posebne sjednice ili će biti sazvana nova.

"Riječ je o prilično obimnim zakonima i mislim da će biti potrebno da se poslanici ranije pripreme i vide o čemu se radi. U ponedjeljak ćemo odlučiti kada bi to zasjedanje bilo, jer smo obavezni, na zahtjev Vlade, zakazati sjednicu. Formalno gledano, naš mandat traje sve dok ne dođe novi saziv parlamenta i mi sa zasjedanjima i zakonodavnom aktivnošću možemo da radimo sve do 3. oktobra, pa čak i poslije toga dok ne dođu novi poslanici", rekao je Radojičić.	

Na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, koja je sazvana na zahtjev Vlade, poslanici bi trebalo da utvrde stav o popisu stanovništva u BiH.

"Narodna skupština RS ne utvrđuje taj zakon, koji se nalazi u parlamentu BiH, već utvrđuje određeni politički stav o zakonu o popisu stanovništva u BiH u kojem je najsporniji član 48  koji govori o kompoziciji struktura vlasti nakon eventualno održanog popisa stanovništva u BiH 2011. godine", rekao je ranije Radojičić. 
Član 48 predviđa da se rezultati popisa iz 1991. godine o etničkoj strukturi stanovništva primjenjuju na formiranje vlasti u BiH do okončanja povratka izbjeglih i raseljenih.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 30. juna Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine. Ovaj prijedlog podržan je 13. jula u prvoj fazi u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.