Bez političke volje
0

Inicijativa za monitoring evropskih integracija osuđuje novousvojene zakone u RS-u

I. Sa.
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine osuđuje usvajanje Prijedloga zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, poznatog kao Zakon o stranim agentima, u Vladi Republike Srpske.
"Vlada Republike Srpske ignoriše glasove nevladinih organizacija koje su jasno pozvale na odbacivanje ovakvog, neprihvatljivog prijedloga zakona. Pored Zakona o kriminalizaciji klevete, koji direktno ugrožava slobodu izražavanja građana/ki i vrši pritisak na slobodu medija, vlasti Republike Srpske, kroz tzv. Zakon o stranim agentima, nastavljaju voditi političke procese koji su u direktnom sukobu s evropskim putem Bosne i Hercegovine. Osim ovog zakona, usvojeni su i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi te Izborni zakon Republike Srpske, čime se stvara paralelni sistem u zemlji i direktno se zadire u nadležnosti Centralne izborne komisije", navodi Inicijativa.

Kako kažu, usvojen je i Zakon o imunitetu koji će, i izabranim i imenovanim funkcionerima/kama, omogućiti potpunu zaštitu od pravnih postupaka i de facto nekažnjivost pred zakonom.

"Ovakvi zakoni šalju jasnu poruku o nedostatku političke volje za usklađivanjem s evropskim standardima i vrijednostima i stvaraju nepremostive prepreke na putu ka evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.Usvajanjem zakona, koji su u suprotnosti s evropskim vrijednostima, urušavaju se temelji otvorenog i demokratskog društva i stvara se atmosfera straha i autocenzure među građanima/kama", saopćeno je.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH poziva Narodnu Skupštinu Republike Srpske da preispita svoj pristup i odabrani politički smjer, te da uvaži jasno iskazane stavove i glas civilnog sektora, koji je protiv ovih zakonskih rješenja, te da vrati fokus na proces usvajanja reformi, koji je definisan kroz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.