Članovi 18. i 19.
12

Koje agencije i na kojem dijelu BiH mogu asistirati Graničnoj policiji: Zakon je jasan

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
U medijima bliskim aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj opet su se pojavile (dez)informacije da bi policijski službenici iz Federacije BiH mogli pružati asistenciju Graničnoj policiji BiH na granici sa Srbijom, na području gdje ovlasti ima MUP Republike Srpske.

Sve to dolazi uoči sjednice Vijeća ministara BiH koja je zakazana za utorak naredne sedmice, na kojoj bi navodno ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u okviru pitanja migrantske krize mogao "nametnuti" sporazum kojim se predviđa upućivanje predstavnika drugih policijskih agencija u cilju zaštite istočne granice BiH.

Ipak, jasno je da bi ukidanje pravilnika koji je na snazi te uspostavljanje novog bez saglasnosti svih strana bilo kršenje zakona. To potvrđuje i direktor Granične policije BiH Zoran Galić koji za Klix.ba kaže da član 18. (Pružanje pomoći) Zakona o Graničnoj policiji jasno definira operativnu policijsku saradnju.

"Mi smo je potpisali sa MUP-om RS-a, te kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH koji imaju dodirne tačke sa migrantskom krizom. Tu je jasno definisano šta je čija nadležnost odnosno da svaki MUP djeluje na svom području", objasnio je.

On ističe da je i Federalnoj upravi policije upućen zahtjev za saradnju, ali da se još nisu očitovali. Kaže, i kada se očituju, ta saradnja se ogleda isključivo na području entiteta Federacija BiH.

No, Zakon jasno definiše i član 19. (Zadaci u slučaju vanrednih okolnosti) u kojem se predviđa angažovanje svih policijskih, sigurnosnih, civilnih i drugih struktura bez obzira na područje djelovanja. Ipak, da bi taj član stupio na snagu potrebno je da država proglasi vanredno stanje.

Odluku o traženju podrške na prijedlog direktora GP BiH donosi Ministarstvo u dogovoru s nadležnim agencijama za provođenje zakona u BiH, entiteta i Brčko Distrikta u slučaju da postoji ozbiljna opasnost po opću sigurnost ili javni red, utvrđena od strane nadležnog organa, ili elementarna nepogoda i uzrokuje ozbiljne operativne poteškoće za GP BiH

"Mi smo jasno rekli, ako želite da sve relevantne institucije mogu reagovati u bilo kojoj situaciji, onda treba aktivirati član 19. Zakona o Graničnoj policiji BiH. To se može aktivirati samo uz prijedlog direktora Granične policije i Ministarstva sigurnosti", govori Galić.

Dakle, državne vlasti nisu aktivirale član 19. što znači da policijski službenici iz Federacije BiH neće djelovati na području entiteta Republika Srpska i obratno. U prijevodu, medijski i politički pokušaji pravljenja vještačke panike potpuno su neopravdani.

Ovu temu je prokomentarisala i poslanica SNSD-a u Parlamentu BiH Dušanka Majkić kazavši da jedino direktor Granične policije BiH može podnijeti zahtjev za pomoć u čuvanju granice uz prethodni dogovor sa entitetima i Brčko distriktom.

"Kako je to zamislio Mektić? To je pokušaj narušavanja Ustava BiH jer je izgleda zaboravio da je taj konsenzus ključni problem u BiH", kazala je.

Ako se u obzir uzme da je reagovao i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač blizak lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, jasno je da je stvar više političke prirode koja se pokušava iskoristiti za ubiranje jeftinih poena na račun stranačkih rivala, a sve u vrijeme velikog pritiska migrantske krize i opstrukcije procesa formiranja vlasti na državnom nivou.