BiH
14

Koaliciona trvenja: Dvije sjednice Vlade FBiH odgođene, nesuglasice i dalje prisutne

Piše: N. N. i E. F.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prethodne dvije sjednice Vlade Federacije BiH otkazane su jer je između koalicionih partnera SDA, HDZ-a BiH i DF-a došlo do nesporazuma oko toga ko i kako treba imenovati menadžmente u javnim kompanijama.

Kako je za Klix.ba danas potvrđeno, nova sjednica Vlade trenutno nije zvanično zakazana, a iz Kabineta premijera Fadila Novalića nisu mogli potvrditi ni kada će sjednica biti zakazana. Ipak, Novalić je prije Kolegija SDA koji je danas održan poslije podne saopćio kako će sjednicu Vlade zakazati za četvrtak dok će kolegij Vlade FBiH biti održan sutra.

HDZ BiH i SDA insistiraju na tome da menadžment u javnim kompanijama imenuje cjelokupna Vlada Federacije BiH, dok iz DF-a traže da se poštuje Uredba Vlade Federacije BiH iz 2011. kojom je regulisano da menadžment u javnim kompanijama imenuju resorni ministri.

“Potpuno pogrešan je osnov korišten tokom analiza koje su drugi radili a vezano za spominjanu uredbu. Njihova impresija je bila da je to izvor moći ili uticaja, ali to nije tako. Uredba ograničava ministra, ona dovodi određenu vrstu reda u upravljanje državnim preduzećima zato što osim zakona o privrednim društvima ne postoji ništa drugo što uređuje tu oblast. Uredba je pogrešno shvaćena”, kaže za Klix.ba Reuf Bajrović, ministar energetike, rudarstva i industrije.

Na pitanje da li je koalicija u krizi, Bajrović kaže da određena kriza postoji, ali da su već ostvareni kontakti među koalicionim partnerima te da se nada da će rješenje biti uskoro pronađeno.

"Vlada ne može donijeti uredbu koja je suprotna zakonu jer bi to napravilo probleme ljudima koji vode velike firme. Može se u tom slučaju iskoristit kao temeljni otpor za sve što će se raditi u budućnosti. Ušli bi u novu zonu koja bi bila negativna i ne bi se znalo ko je šta za odgovoran. Nama je sporno donošenje nove uredbe, ali mislim da se to neće desiti jer je došlo do nekih kontakata i razgovora te imamo indicije da se sada shvata o čemu se radi. Oni su mislili da ako ukinu uredbu da će ukinuti moć ministara a to nije tako. Uredba ograničava ministra jer daje mogućnost Vladi da potvrdi donesene odluke u datom momentu", zaključuje Bajrović.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kaže kako DF samo štiti Zakon o privrednim društvima u kome jasno stoji da su resorna ministarstva upisana kao vlasnici javnih preduzeća.

"Nema tu nikakvog razilaženja, jer se zakon mora poštivati dok se ne promjeni. Neko želi da nekom uredbom vlade vrati proces imenovanja na kolektivni organ a zakon jasno kaže da taj proces vodi ministarstvo koje je i u Javni registar Federacije BiH upisano kao vlasnik”, kaže Đonlagić.

On dodaje da nije zadovoljan ni dinamikom rada Parlamenta Federacije BiH te očekuje da premijer Novalić što prije pripremi reformske zakone i uputi ih u parlamentarnu proceduru.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Federalni premijer Fadil Novalić danas nije odgovarao na novinarske pozive, a iz Kabine ministrice finansija BiH i zamjenice premijera Jelke Miličević za Klix.ba su rekli kako ona ne želi komentarisati trenutnu situaciju. Ni oni nisu mogli potvrditi kada bi mogla biti zakazana nova sjednica.

Iz HDZ-a, ali i iz SDA, ranije je zatraženo od DF-a da prestane s politikanstvom.

"Garantujemo DF-u da će zakoni biti provedeni, da preduzeća u vlasništvu Federacije BiH sigurno neće biti stranački plijen niti jedne stranke, pa ni DF. O postavljenjima nadzornih odbora i direktora će odlučivati kompletna Federalna vlada, a ne pojedini ministri koji ne posjeduju ništa osim stranačke podobnosti", ističe se u saopćenju SDA za javnost, te se naglašava da DF treba prestati sa nastojanjima da od svojih ministara u Vladi FBiH napravi vladu u vladi.