BiH
250

Ministri u Vladi FBiH iz DF-a poručili: Nisu isključene ni nove koalicije, danas poslijepodne konačan stav

Piše: N. Novalić.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prije početka današnje sjednice Vlade Federacije BiH ministri iz DF-a održali su konferenciju za medije na kojoj su obrazložili stav DF-a o eventualnom usvajanju uredbe kojom bi Vlada Federacije BiH, a ne ministri, imenovala upravljačke strukture u javnim kompanijama.

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH koja je počela u 10 sati kao druga tačka dnevnog reda trebala bi se naći i izmjena uredbe kojom se reguliše predstavljanje državnog kapitala u većinski državnim firmama.

Iz DF-a su poručili da će, ako Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici usvoji ove izmjene, to predstavljati drastično kršenje Ustava i zakona BiH koje će za posljedicu imati uvođenje pravnog haosa i nesigurnosti te napuštanje ustavnog principa pravne države.

“Ovakav postupak bi predstavljao praktični ekonomski državni udar na Federaciju BiH”, smatra potpredsjednik Vlade Federacije BiH Aleksandar Remetić.

Ministri iz DF-a su najavili da će se usprotiviti tome da se na dnevnom redu uopće nađe ova Uredba, jer je dnevni red usvojen preglasavanjem potpredsjednika Vlade Federacije BiH Aleksandra Remetića na sjednici Kolegija Vlade Federacije BiH.

Iz DF-a poručuju da će njihovi ministri nastaviti štititi zakone i zakonitost u radu svojih ministarstava.

“Ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović će dobiti eksplicitan nalog da svim pravnim sredstvima koje ima na raspolaganju anulira izmjenu Uredbe, odnosno njene posljedice, uključujući traženje od nadležnih sudskih instanci donošenja privremene mjere na njenu primjenu, preispitivanje njene zakonitosti pred ustavnim sudom FBiH i traženje krivičnog gonjenja onih koji su počinili ovu nezakonitost”, poručili su iz DF-a.

Predsjedništvo DF-a će danas u 16 sati održati sjednicu na kojoj će donijeti odluku o daljim koracima. Iz DF-a naglašavaju da nije isključeno ni formiranje novih većina na drugim nivoima vlasti.