BiH
85

Novalić: Iza poteza DF-a stoji brutalna borba za vlast u firmama

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je na press-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade FBiH da Uredba koju je Vlada usvojila (bez glasova ministara Demokratske fronte) ima tendenciju demonopoliziranja u procesu imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima.

Premijer se pozvao na zakonske propise prema kojima Vlada upravlja imovinom u vlasništvu Federacije, u šta se ubrajaju i kompanije u kojima ona ima većinski udio.

Uredba, sporna ministrima iz Demokratske fronte (DF), jedne od tri članice sadašnje vladajuće koalicije, već duže je predmet sporenja te stranke i drugih koalicionih partnera.

DF tvrdi da ona, nasuprot onome što je danas izjavio premijer, time što izvlašćuje resorna ministarstva iz imenovanja upravljačkih struktura u javnim preduzećima, "prepušta kompanije u ruke dvjema stranačkim centralama“, drugim riječima, politizira proces imenovanja.

Tri DF-ova ministra (četvrti, Reuf Bajrović iz resora energije rudarstva i industrije bio je odsutan) danas su u Vladi glasali protiv uredbe, a Bajrović, kao i Aleksandar Remetić, DF-ov ministar trgovine, jutros su na press-konferenciji najavili održavanje sjednice Predsjedništva DF-a tokom dana na kojoj nije isključeno ni "formiranje novih većina na drugim nivoima vlasti".

Premijer Fadil Novalić je, pak, na pres-konferenciji izjavio da je DF isuviše fokusirao u javnosti na ovu uredbu već duže vremena umjesto da se bavi reformskim procesima, odnosno agendom o ekonomskoj saradnji koju treba usaglasiti s vladama u Bosni i Hercegovini.

Agendom su se, kaže Novalić, u međuvremenu bavili on i dopremijerka Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (Hrvatska demokratska zajednica BiH), dok su DF-ovci, kako je dodao, skretali pažnju javnosti na ovu uredbu "baveći se samo preduzećima".

"Stvorena je slika (u javnosti) da se DF bori za depolitizaciju i demonopolizaciju imenovanja upravljačkih struktura u javnim kompanijama, a iza toga stoji zapravo brutalna borba za vlast u tim firmama", rekao je premijer Novalić.

On, međutim, nije komentirao jutrošnje nagovještaje ministara DF-a o mogućem raspadu vladajuće koalicije ako Vlada usvoji, po njima spornu uredbu, već je pozvao partnere u Vladi a posebno DF, da se aktivnije uključe u reformske procese i posvete agendi o ekonomskoj saradnji.

Rekao je i da njegova Stranka demokratske akcije ne bježi od rješenja da privremeno bude stavljen moratorij na imenovanja upravljačkih struktura u kompanijama kako bi se partneri u vlasti mogli fokusirati na reforme.

Odgovarajući na novinarska pitanja, kratko je kazao da ne zna i ne može govoriti o mogućim daljim koracima DF-a u situaciji kad je ta stranka nagovijestila mogući razlaz sa sadašnjim partnerima u vladajućoj koaliciji.