BiH
1

Kavazović: Država BiH mora donijeti zakon o restituciji

Anadolija
Reis Husein Kavazović (Foto: Anadolija)
Reis Husein Kavazović (Foto: Anadolija)
Vraćanje vakufske imovine Islamskoj zajednici je važna tema za Bosnu i Hercegovinu, jer znamo da su vakufi kao fondacije osnovane od muslimana imale vrlo važnu ulogu u životu BiH i znamo kolika je njihova uloga u podržavanju različitih socijalnih grupa koje imamo u BiH.  Zbog toga je važno da se i ovdje u Banjoj Luci o tome govori, poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Tokom obraćanja na okruglom stolu posvećenom ostvarivanju i zaštiti prava na imovinu u kontekstu primjene Zakona o katastru RS i Zakona o porezu na nepokretnosti, koji se pod pokroviteljstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, održava u Banjoj Luci, Kavazović je podsjetio da je država preuzela obavezu da izvrši restituciju vakufske imovine, kao i druge imovine vjerskih zajednica.

 "To je veoma važno imajući u vidu evropski put BiH koji je ispred nas, mi unutar Islamske zajednice želimo potaknuti ljude da ovo pitanje ne guraju na marginu nego da ga svi zajedno pokušamo riješiti“, naglasio je reis Kavazović.

Istakao je da je za to došlo vrijeme, jer je prošlo je 25 godina od prvih višestranačkih izbora u BiH kada je obećano da će to pitanje biti riješeno.

"Tada su sve političke stranke obećale da će rješavati pitanje imovine vjerskih zajednica i smatramo da je ono što je moguće uraditi, da se treba uraditi, jer više nema prostora za odlaganje“, kazao je Kavazović.

Kada je u pitanju vraćanje vakufske imovine na prostoru RS-a, reis je naveo da je u ovom trenutku sve na razini nekih razgovora, ali ne i konkretnih poteza koji bi pokazali pravu volju da se to pitanje riješi.

"Ali, ovo je na vrlo direktan način otvaranje tog pitanja. Nisam siguran da ćemo ga riješiti za dan ili dva, ali proces treba voditi u pravcu da se to riješi“, dodao je Kavazović.

Podvukao je da je zakon o restituciji temeljni zakon koji mora urađen na državnom nivou.

"Vjerske zajednice nisu megalomani po tom pitanju, treba vratiti ono što je moguće vratiti, a ono što nije moguće, nadoknaditi na neki drugi način ili da vjerske zajednice odustanu od zahtjeva koji nisu realni. Najgore je ovo sadašnje stanje, jer jedan dio imovine vjerskih zajednica, uključujući i vakufsku imovinu, propada. Država nije dobar vlasnik, a mogla bi se staviti za potrebe socijalnih kategorija, a da vjerske zajednice preuzmu odgovornost za tu imovinu i njenu upotrebu“, zaključio je reis-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.