{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reis Kavazović primio Čovića: Za IZ BiH važno potpisivanje sporazuma sa državom

A
4.2.2015. u 18:11
4
55
Reis Kavazović primio Čovića: Za IZ BiH važno potpisivanje sporazuma sa državom
4
Reis Kavazović primio Čovića: Za IZ BiH važno potpisivanje sporazuma sa državom
Foto: Rijaset.ba
Aktuelna pitanja koja se odnose na prava vjerskih zajednica, status njihovih vjerskih službenika, vraćanje imovine vjerskim zajednicama, zakonsko regulisanje vjerskih blagdana, potpisivanje sporazuma između države i Islamske zajednice, kao i pitanjima ukupnog stanja i odnosa u Bosni i Hercegovini i njenom puta ka evropskim intergracijama teme su o kojima su razgovarali reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović koji je danas primio člana Predjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda Dragana Čovića.
Član Predsjedništva Čović je predložio da se u najskorije vrijeme organizira zajednički susret članova Predsjedništva i vjerskih lidera na kojem bi se iznijela mišljenja o vjerskim blagdanima, imovini vjerskih zajednica i statusu vjerskih službenika: uplaćivanje penzionog i zdravstvenog osiguranja od države.

Reisu-l-ulema je ovu ideju podržao i ocijenio je veoma važnom.

Član Predsjedništva Čović je iskazao razumijevanje za rješavanje ovih pitanja, a nada se da je raspoloženje u tom pravcu i druga dva člana Predsjedništva.

Reisu-l-ulema je posebno istakao važnim za Islamsku zajednicu potpisivanje Sporazuma sa državom što se već učinile Katolička i Pravoslavna crkva. 

"Mi samo tražimo da se uvaže pojedine specifičnosti za muslimane u tom sporazumu", kazao je reisu-l-ulema ef. Kavazović, saopćio je Rijaset Islamske zajednice u BiH.  

Član Predsjedništva Čović je kazao da ne vidi razloga da se ne potpiše sporazum između države i Islamske zajednice i iskazao je spremnost da se i ovo pitanje riješi u što skorije vrijeme.

Tokom razgovora razmijenjena su mišljenja i o bošnjačko-hrvatskim odnosima. Istaknuto je da su oni od posebnog značaja za oba naroda i državu u cjelini.

"U tom pogledu država treba napraviti organizaciju kako bi se svi njeni narodi osjećali jednakopravnim, istakao je član Predsjedništva dr. Čović.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je kazao da odnose treba graditi s dosta stpljenja kako bi se vraćalo povjerenje među narodima i poboljšalo stanje u cijeloj državi.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: