BiH
0

Predstavnici vjerskih zajednica u Predsjedništvu BiH: Jačanje povjerenja vodi boljitku cijelog društva

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Članovi Predsjedništva BiH sastali su se sa predstavnicima najvećih vjerskih zajednica u BiH, reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem i nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem.

Predstavnici vjerskih zajednica su zahvalili za organizaciju sastanka i izrazili zadovoljstvo što se sa vjerskim zajednicama otvara dijalog o pitanjima koja su važna za njih, ali i za društvo u cjelini. 

Razgovarano je o temama koje se odnose na položaj i prava vjerskih zajednica, status vjerskih službenika, zakonsko regulisanje vjerskih praznika, pitanja povratka imovine, kao i ukupnog stanja odnosa države i vjerskih zajednica. Jedna od tema sastanka bilo je ugovorno regulisanje odnosa BiH sa vjerskim zajednicama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Učesnici sastanka su posebnu pažnju posvetili potrebi jačanja povjerenja između naroda i građana BiH, pripadnika različitih vjerskih zajednica te postupcima kojima predstavnici organa vlasti u BiH i vjerskih zajednica mogu doprinijeti jačanju tog povjerenja. U tom kontekstu, razgovarano je i o konkretnim koracima i aktivnostima koje će biti realizovane u narednom periodu. 

Zaključeno je da zajednički rad na jačanju povjerenja i postizanju kompromisa treba da pošalje jasnu poruku narodima u BiH i da doprinese poboljšanju opšteg stanja u BiH.