{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Mekki potpisan sporazum o saradnji Rabite i IZ BiH

F
FENA
24.2.2015. u 18:03
3
71
U Mekki potpisan sporazum o saradnji Rabite i IZ BiH
3
U Mekki potpisan sporazum o saradnji Rabite i IZ BiH
Foto: Rijaset.ba
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i generalni sekretar Lige muslimanskog svijeta (Rabita) Abdullah Et-Turki danas su u sjedištu Rabite u Mekki potpisali “Sporazum o saradnji” između Lige muslimanskog svijeta i Islamske zajednice u BiH.
Sporazumom koji je danas potpisan, između ostalog, predviđena je saradnja predstavljanju islama i širenje srednjeg puta i umjerenosti, posebno u državama Balkana, te borba protiv fanatizma i ekstremizma i objašnjenje šerijatskog stava prema ekstremnim pokretima i iskrivljenim strujama kao i prema savremenim ljudskim pitanjima.

Također, predviđena je razmjena iskustava, studija, istraživanja, izvještaja i podataka o savremenim islamskim pitanjima koja se tiču muslimana općenito, a posebno muslimana balkanskih država, kao i organiziranje zajedničkih susreta akademika i istraživača pripadnika drugih kultura i civilizacija te vjerskih, medijskih i kulturnih institucija koje se bave dijalogom, i to sve radi korigiranja slike islama i isticanja njegovih univerzalnih ljudskih vrijednosti.

Saradnja predviđa i održavanje konferencija, tribina, kurseva i organiziranje izložbi i seminara za proučavanje pitanja od interesa islama i muslimana, te brigu o Ku'ranu i čistom vjerovjesnikovom sunnetu, kroz podučavanje, hifz i publiciranje, te organiziranje takmičenja hifza i tedžvida Kur'ana kao i takmičenja iz vjerovjesnikovog sunneta.

Osim toga, predviđeno je i učestvovanje u izgradnji i održavanju džamija, razmjena iskustava i informacija na području organiziranja i upravljanja vakufima, kao i saradnja i poduzimanje aktivnosti u ponovnom organiziranju obrazovnih aktivnosti u školskom centru Gazzaz na Mojmilu koji je u vlasništvu IZuBiH a koji je do prije dvije godine koristila Fondacija El-Emana u svrhu obrazovanja jetima iz BiH.

Reisu-l-ulema je danas dao i opširan intervju za satelitski TV kanal Er-Risalah u kojem je govorio o položaju islama i muslimana na području Balkana, kao i o njegovim impresijama u vezi konferencije koja se trenutno održava u Mekki, a sutra će u Džidi imati sastanak s predsjednikom Islamske banke za razvoj Ahmedom Muhamedom Alijem.

Reis Kavazović, u pratnji direktora Vakufske direkcije IZuBiH Senaida Zajimovića, boravi u posjeti Kraljevini Saudijskoj Arabiji gdje učestvuje u radu Međunarodne islamske konferencije o terorizmu, javlja MINA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: