BiH
71

Salkić: Vakufsku imovinu u RS treba obnoviti i zaštititi

FENA
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić sastao se danas u Banjoj Luci s hafizom Senaidom ef. Zaimovićem, direktorom Vakufske direkcije Bosne i Hercegovine.

Teme razgovora bile su usko vezane za pitanja vakufske imovine u RS-u, te mogućnosti pružanja podrške procesima ekonomskog oporavka bošnjačkih povratničkih porodica, stavljanjem u funkciju svih resursa kojima ova direkcija raspolaže, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Na sastanku je rečeno kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini proteklih godina bila jedan od ključnih partnera u procesu povratka prognanih, ostvarujući pri tome korektne odnose s institucijama države Bosne i Hercegovine i oba bh. entiteta.

"Taj trend, plodne saradnje sa zvaničnim institucijama, bit će nastavljen. Putem Vakufske direkcije, a uz podršku potpredsjednika Ramiza Salkića, Islamska zajednica u BiH, želi da nastavi procese obnove i zaštite svoje imovine u bh. entitetu Republika Srpska", naglašava se u saopćenju.

Salkić je izrazio podršku sistemskom, konstruktivnom i plodnom radu Islamske zajednice i Vakufske direkcije na području cijele BiH.

"Vakufska imovina je u proteklih dvije decenije bila izložena značajnoj devastaciji i stradanju. Proces obnove objekata provodi se intezivno i temeljito, a na pomolu je nova faza rukovođenja vakufskom imovinom. Sada su stvoreni uslovi da ona bude dovedena u takvu funkciju da može biti od koristi građanima Bosne i Hercegovine. Sa Zaimovićem sam razgovarao o modalitetima da se taj proces provede efikasno, kako bi vakuf imao ekonomsko utemeljenje, te da bude generator jačanja bošnjačkih zajednica, a samim tim i države BiH. To je povratak izvornoj ideji vakufa, a ona podrazumijeva stvaranje kroz vakuf novih vrijednosti koje mogu ljudima osigurati kvalitetniji život", kazao je nakon sastanka Salkić.