|

Salkić: Vakufsku imovinu u RS treba obnoviti i zaštititi

Salkić: Vakufsku imovinu u RS treba obnoviti i zaštititi
71
F
FENA
2.12.2014. u 16:25
10
komentara
71

dijeljenja
Salkić: Vakufsku imovinu u RS treba obnoviti i zaštititi
Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić sastao se danas u Banjoj Luci s hafizom Senaidom ef. Zaimovićem, direktorom Vakufske direkcije Bosne i Hercegovine.
Teme razgovora bile su usko vezane za pitanja vakufske imovine u RS-u, te mogućnosti pružanja podrške procesima ekonomskog oporavka bošnjačkih povratničkih porodica, stavljanjem u funkciju svih resursa kojima ova direkcija raspolaže, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Na sastanku je rečeno kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini proteklih godina bila jedan od ključnih partnera u procesu povratka prognanih, ostvarujući pri tome korektne odnose s institucijama države Bosne i Hercegovine i oba bh. entiteta.

"Taj trend, plodne saradnje sa zvaničnim institucijama, bit će nastavljen. Putem Vakufske direkcije, a uz podršku potpredsjednika Ramiza Salkića, Islamska zajednica u BiH, želi da nastavi procese obnove i zaštite svoje imovine u bh. entitetu Republika Srpska", naglašava se u saopćenju.

Salkić je izrazio podršku sistemskom, konstruktivnom i plodnom radu Islamske zajednice i Vakufske direkcije na području cijele BiH.

"Vakufska imovina je u proteklih dvije decenije bila izložena značajnoj devastaciji i stradanju. Proces obnove objekata provodi se intezivno i temeljito, a na pomolu je nova faza rukovođenja vakufskom imovinom. Sada su stvoreni uslovi da ona bude dovedena u takvu funkciju da može biti od koristi građanima Bosne i Hercegovine. Sa Zaimovićem sam razgovarao o modalitetima da se taj proces provede efikasno, kako bi vakuf imao ekonomsko utemeljenje, te da bude generator jačanja bošnjačkih zajednica, a samim tim i države BiH. To je povratak izvornoj ideji vakufa, a ona podrazumijeva stvaranje kroz vakuf novih vrijednosti koje mogu ljudima osigurati kvalitetniji život", kazao je nakon sastanka Salkić.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...