Hag
0

Karadžić počinje unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će pred Haškim tribunalom započeti unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka KDZ-020, čije je glavno ispitivanje završeno u petak.

Svjedok je dao iskaz o etničkim tenzijama u Vogošći 1991. i 1992. godine i o podjeli policijske stanice u opštini.

Za narednu nedjelju najavljeno je saslušanje svjedoka Eseta Muračevića, koji je prije sukoba u BiH radio kao sekretar u mjesnoj zajednici Svrake u opštini Vogošća, zatim Mehmeda Musića iz sela Musići u opštini Hadžići kod Sarajeva, te bivšeg šefa Kriznog štaba opštine Ilidža Neđeljka Prstojevića.

Karadžiću se pred Haškim tribunalom sudi za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH. 

Na suđenju pomoćniku komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine, optužba danas nastavlja dokazni postupak.

Očekuje se da suđenje šestorici nekadašnjih zvaničnika "Herceg-Bosne", po optužnici za zločine koje je Hrvatsko vijeće odbrane počinilo nad muslimanina 1993. i 1994. u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini, bude zaključeno 2. marta, nakon što strane u postupku okončaju svoja završna izlaganja.

Za utorak i srijedu, 1. i 2. mart, predviđena je replika tužioca na završne argumente obrane. Vijeće je saopštilo da će i optuženima omogućiti da se obrate sudu, ukoliko to budu željeli.
Tužilaštvo je zatražilo kazne od po 40 godina zatvora za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, 35 za Valentina Ćorića i 25 za Berislava Pušića. Zastupnici odbrane tražili su oslobađajuće presude.