Hag
0

Novi svjedok optužbe na suđenju Karadžiću

SRNA
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Na suđenju nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću danas će u Haškom tribunalu biti saslušan novi svjedok optužbe, kome je dat pseudonim KDZ-026.

Odluka suda po zahtjevu odbrane da se zaštitne mjere izmijene i da svjedok da iskaz pod svojim imenom na javnoj sjednici još nije objavljena.

Tužilaštvo namjerava da naredne nedjelje sasluša još dva zaštićena svjedoka - KDZ-304 i KDZ-450, kao i svjedoka Zaima Kosarića, jedne od žrtava granatiranja sarajevske pijace "Markale".

Na ovom suđenju još je u toku izvođenje dokaza po optužbama za incidente u Sarajevu. U podnesku koji je objavljen prošle nedjelje, odbrana je tražila prekid od tri mjeseca prije nego što se započne sa izvođenjem dokaza po dijelu optužnice koji se odnosi na opštine u BiH, kao pravni lijek zbog ponovnog zakašnjelog objelodanjivanja potencijalno oslobađajućeg materijala od optužbe. 

U Hagu će naredne nedjelje biti nastavljeno još samo suđenje bivšim zvaničnicima MUP-a RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Portparol Sudskog dijela Tribunala Nerma Jelačić rekla je da tužilaštvo namjerava da završi svoj dokazni postupak 27. januara. Konferencija uoči dokaznog postupka odbrane zakazana je za 18. mart, a uvodna izlaganja za dane od 25. do 28. marta.

Za utorak, 18. januara, najavljena je administrativna rasprava u predmetu protiv predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji čeka na nastavak suđenja po optužnici za progone nesrpskog stanovništva sa područja BiH, Hrvatske i iz Vojvodine.
Istog dana biće održana statusna konferencija u žalbenom postupku protiv nekadašnjih zvaničnika Srbije i SR Jugoslavije, optuženima za zločine nad albanskim civilima na Kosovu u prvoj polovini 1999. godine.

Prvostepenom presudom od 26. februara 2009. godine, na po 22 godine zatvora su osuđeni nekašnji potpredsjednik Vlade SRJ Nikola Šainović, zatim Nebojša Pavković, koji je u periodu na koji se odnosi optužnica bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, te Sreten Lukić, koji je bio pomoćnik ministra policije Srbije i načelnik Resora javne bezbjednosti.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić i Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Prištinskog korpusa, a zatim načelnik Štaba Treće armije VJ. Nekadašnji predsjednik Srbije Milan Milutinović oslobođen je optužbi.