Hag
0

Novi svjedok na suđenju Karadžiću

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće nastavljeno danas u Haškom tribunalu saslušanjem zaštićenog svjedoka optužbe KDZ-477.

Tužilaštvo namjerava da sasluša još jednog nekadašnjeg vojnog posmatrača UN, kanadskog kapetana Patrika Rehnera, koji je u maju 1995. godine uhapšen i korišćen kao "živi štit" kako bi se spriječili vazdušni udari NATO na srpske vojne ciljeve.

Na listi svjedoka za narednu nedjelju u ovom predmetu nalazi se još Berko Zečević, koji je, kao stručnjak za eksplozivne naprave, učestvovao u istrazi incidenta na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine i zaključio da je granata ispaljena sa položaja Vojske RS.

U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno i suđenje generalu Zdravku Tolimiru, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine. Suđenje je u prekidu od sredine decembra prošle godine, budući da je sudsko vijeće odobrilo optuženom tri nedjelje poslije zimske pauze za pregled bilježnica generala Ratka Mladića, koje Tužilaštvo namjerava da koristi u nastavku svog dokaznog postupka.

Glavni pretres u postupku protiv bivših zvaničnika MUP-a RS Miće Stanišića i Stojana Župljanina biće održan sutra. Šef kancelarije Sekretarijata Haškog tribunala Martin Petrov saopštio je da Tužilaštvo nije zaključilo svoj dokazni postupak "zbog neriješenih pitanja koja treba raspraviti", iako je na suđenju Stanišiću i Župljaninu saslušalo svog posljednjeg svjedoka u ponedjeljak. 

Suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za zločine policijskih i paravojnih snaga u toku sukoba u Hrvatskoj i BiH, biće nastavljeno sutra. Dokazni postupak nastavlja Tužilaštvo.

Za petak je najavljena statusna konferencija u predmetu protiv Jelene Rašić, nekadašnje članice tima odbrane Milana Lukića. Rašićeva se u pet tačaka tereti za nepoštovanje suda, zbog podmićivanja svjedoka radi davanja lažnih izjava. Prilikom prvog stupanja na sud, u septembru prošle godine, Rašićeva se izjasnila da se ne osjeća krivom.