Haški tribunal
0

Nastavak suđenja Karadžiću saslušanjem šest svjedoka

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću bit će nastavljeno danas u Haškom tribunalu, saslušanjem novog svjedoka optužbe Zaima Kosarića, jedne od žrtava granatiranja sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995. godine.

Tužilaštvo iduće sedmice namjerava da sasluša još pet svjedoka u ovom predmetu, među kojima su, Aleksandar Valentinovič Višnjevski, zatim zaštićeni svjedok KDZ-196 i Markus Helgers, kapetan holandske avijacije koga su srpske snage uhapsile 26. maja 1995. godine.

Helgers je bio stacioniran u blizini Kasindola, u Lukavici, kao vojni posmatrač UN, a bio je uhapšen sa još petoricom drugih međunarodnih posmatrača raspoređenih na istom posmatračkom punktu. 

Tužilaštvo navodi da su oni sprovedeni na Grbavicu, gdje su bili, kako se kaže, primorani da se presvuku u civilnu odjeću, a zatim su odvedeni na Pale, gdje su zadržani u radarskoj stanici na Jahorini.

"Oni su bili primorani da stupe u kontakt sa svojim glavnim štabom i kažu da će pripadnici Vojske RS pobiti neke od njih, ukoliko NATO nastavi sa vazdušnim udarima. U vrijeme dok je bio pritvoren, svjedok se sastao sa (tadašnjim potpredsjednikom RS) Nikolom Koljevićem i 'Miloševićevim šefom obezbjeđenja'. Njihovo oslobađanje 18. juna nadgledao je potpukovnik (Vojske RS Milenko) Inđić", tvrdi optužba. 	

Planirano je i saslušanje generala Jonathona Rileyja, nekadašnjeg komandanta britanskog bataljona UNPROFOR-a, koji je u februaru 1995. bio smješten u Goraždu, a posljednji na listi svjedoka u predmetu "Karadžić" za narednu sedmicu je Januš Kalbarčik, nekadašnji poljski vojni posmatrač. 

Danas će biti nastavljen glavni pretres na suđenju nekadašnjim zvaničnicima MUP RS Stojanu Župljaninu i Mići Stanišiću, optuženima za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. Očekuje se da optužba u predstojećoj sedmici okonča svoj dokazni postupak. 
U Haškom tribunalu danas  će biti  nastavljen   glavni pretres u postupku protiv nekadašnjih šefova Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji se terete za zločine policijskih i paravojnih snaga u Hrvatskoj i BiH.