BiH
5

Kako na valu Moneyvala graditi saradnju između Vlade FBiH i civilnog društva

Klix.ba
Centar za promociju civilnog društva (CPCD) održao je treću (CP)CD ARENU, na temu: "NA VALU MONEYVAL-a: Nedostajuća karika – Saradnja Vlade Federacije BiH sa civilnim društvom".

Tema 3. (CP)CD Arene bila je trenutni status ispunjavanja obaveza Federacije BiH (FBiH) u implementaciji glavnih preporuka iz Izvještaja Moneyval komiteta o stanju u Bosni i Hercegovini u pogledu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, sa posebnim fokusom na one mjere koje Vlada FBiH planira provesti u okviru postojećeg pravnog i institucionalnog sistema kojim se reguliše status i aktivnosti udruženja građana i fondacija u FBiH.

Damirka Mioč, šefica bh. delegacije pri Moneyval komitetu, upoznala je prisutne da se BiH više ne nalazi na sivoj listi Moneyvala. Pored evidentnog napretka u ispunjenju većine preporuka Moneyval komiteta rješenja za preporuke vezane za neprofitne organizacije nisu pripremljene niti implementirane u zadovoljavajućoj mjeri. Ona smatra da su to uglavnom pitanja tehničkog karaktera te da se i ona mogu riješiti u zadatim vremenskim okvirima ako im se pristupi odgovorno.

Alen Taletović, pomoćnik Ministra pravde BiH, informisao je učesnike da je pored problema pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti utaja poreza veliki problem sa kojim se moramo suočiti kada su u pitanju neprofitne organizacije. On je naglasio da su baze podataka na svim registracionim nivoima u velikoj mjeri neažurne i međusobno nepovezane tako da se aktivnosti sektora nemogu pratiti na adekvatan način niti spriječiti moguće zloupotrebe koje tretiraju preporuke Moneyval-a.

Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva, naglasila je da su preporuke Moneyval komiteta dobra prilika da se pokrenu procesi koji bi rezultirali institucionalnim rješenjima za saradnju vlasti sa nevladinim sektorom na nivou Federacije BiH, koja trenutno ne postoje. NVO u najvećoj mjeri nisu upoznate sa rizicima kojima su izloženi kada su u pitanju moguće zloupotrebe koje omogućava relativno jednostavan proces osnivanja udruženja uz neadekvatnu kontrolu njihovog rada od strane nadležnih državnih institucija.

Učesnici Arene su se složili da postoji značajan neiskorišten prostor i mogućnosti da se boljom saradnjom između vlasti i NVO, procesom konsultacija i razmjenom informacija, te konkretnim institucionalnim rješenjima poboljša ambijent u kojem djeluju udruženja i fondacije u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da se o konkretnim modalitetima saradnje razgovara u narednom periodu.